Julij najtoplejši mesec od začetka meritev

Matej Huš

24. avg 2015 ob 16:49:20

Preteklo leto je bilo najtoplejše leto v zgodovini organiziranih meritev temperature površja Zemlje, torej od leta 1880 dalje. Že letos pa utegnemo ta rekord podreti, saj je bil julij najtoplejši mesec v zgodovini meritev, leto 2015 pa bo toplejše od lanskega, če se bo trenutni trend nadaljeval.

Povprečna temperatura na Zemlji je bila julija 16,61 °C, kar je 0,08 stopinje več kot doslej rekordnega julija 1998, so sporočili iz ameriške oceanografske in podnebne agencija (NOAA). Slaba desetinka stopinje se sliši malo, a je za celomesečno povprečje na celem planetu statistično pomemben porast. Tudi NASA in japonska meteorološka agencija sta potrdili, da je bil zadnji julij najtoplejši mesec v zadnjih sto letih.

Prav tako smo na zelo dobri poti, da bo leto 2015 najtoplejše leto v zgodovini. Povprečna temperatura za prvih sedem letošnjih mesecev je znašala 14,7 °C, kar je za 0,85 °C več od dolgoletnega povprečja in 0,09 °C več kot leta 2010, ko smo zabeležili najtoplejših prvih sedem mesecev leta (lani se je zelo ogrelo šele v drugi polovici leta). V NOAA zato ocenjujejo, da je zelo velika verjetnost, da bodo letos padali rekordi.

Kot je pri tako velikih sistemih normalno, letošnji julij ni bil najtoplejši mesec povsod na Zemlji. V Evropi je bilo z izjemo skrajnega severa topleje kot po navadi, medtem ko je bilo v Avstraliji neobičajno hladno. Afrika je doživela drugi najtoplejši julij, Južna Amerika petega, v Severni Ameriki pa so bile temperature okrog povprečja. Nadaljevalo se je tudi krčenje arktičnega ledu, ki ga je že 9,5 odstotka manj kot v letih 1981-2010. Letos je k segrevanju poleg dolgoletnega trenda globalnega segrevanja pripomogel tudi ciklični pojav El Niño (segrevanje zgornjih plasti Pacifika ob ekvatorju), ki je letos nenavadno močan in bo na vreme vplival še prihodnje leto. Leto 2014 je bilo nevtralno glede na oscilacije El Niño/La Niña.