Julija rekordno topli ozračje in morje

Matej Huš

10. avg 2023 ob 06:59:03

Znanstveniki so to napovedovali že več tednov, saj pa so tudi uradno potrdili, da je bil letošnji julij najbolj vroč mesec v zgodovini meritev. Že junij pred njim je bil najtoplejši 6. mesec v zgodovini meritev, julij pa je podrl še absolutni rekord. Najtoplejši dan je bil 6. julij, ko je bila povprečna temperatura na Zemlji kar 17,08 °C. Približno polovico meseca je bila temperatura tudi več kot 1,5 °C nad povprečjem predindustrijske dobe, kar je meja, ki jo predpostavlja pariški dogovor.

Povprečna temperatura v juliju je znašala 16,95 °C, s čimer je presegla dosedanji rekord iz leta 2019, ki je znašal 16,63 °C. K visokim temperaturam je pomembno prispevalo pregreto morje, ki je imelo rekordne površinske temperature. Te so dosedanje rekorde presegle bistveno bolj kot temperature zraka (merjeno s standardno deviacijo). Čeprav julij globalno ni mesec, ko bi bila temperatura morja najvišja - to se navadno zgodi marca - je letošnji julij podrl še ta rekord. Zadnji dan v juliji je bilo povprečje temperature morja med 60° J in 60° S kar 20,96 °C. Sicer je od aprila letos morje vsak mesec toplejše, kot je bilo kdajkoli doslej v istem mesecu.

Evropski C3S (Copernicus Climate Change Service) opozarja, da so rekordi del trenda drastičnega poviševanja globalnih temperatur, k čemur največ prispevajo antropogeni izpusti. Ocenjujejo, da bodo tudi preostali letošnji meseci blizu rekordov. Dodajajo, da je znižanje izpustov toplogrednih plinov nujnejše kot kdajkoli doslej.