Šrilanka bržkone z balonskim internetom Google Loon

Matej Huš

31. jul 2015 ob 12:28:49

Google zelo ambiciozen projekt Loon za pokrivanje območje z internetno povezavo s stratosferskimi baloni bo najverjetneje že prihodnje leto premierno zaživel na Šrilanki. Tamkajšnja vlada je z Googlom podpisala memorandum o soglasju, ki daje pravno podlago za nadaljevanje pogovorov o vzpostavitvi omrežja Loon nad to azijsko državo.

Projekt Loon sestavljajo s helijem napolnjeni baloni, ki bi na višini 20 kilometrov ostali približno tri mesece in bi omogočali širokopasovni dostop do interneta na področju pod seboj, ki bi ga pokrivali. Po treh mesecih bi posamezen balon zamenjali, tako da bi bila zagotovljena neprekinjena povezljivost. Google je balone za Loon že preizkušal na Novi Zelandiji, same storitve pa seveda niso ponudili še nikjer. Trenutno testi tečejo v Braziliji, sodeluje pa tudi francoska vesoljska agencija. Vsak balon bo imel sončne celice ter škatlo z elektronsko in telekomunikacijsko opremo. Omogočal bo hitrosti LTE na področju s premerom 40 kilometrov.

Šrilanka je sorazmerno majhna država, velika za približno tri Slovenije, zato je zelo primerna kandidatka za pilotsko postavitev projekta. Prve balone naj bi v nebo poslali že marca, kaj kmalu pa bi tudi pokrili celotno državo. Dostop do interneta ne bo brezplačen, bo pa cenejši, kot je danes, s tem pa tudi dostopnejši. Šrilanka ima 20 milijonov prebivalcev in 2,8 milijona mobilnih povezav do interneta in 660.000 fiksnih priključkov, ima pa tradicijo pionirstva. Leta 1989 so kot prva azijska država uvedli mobilno telefonsko omrežje, leta 2004 omrežje 3G in predlani 4G.