Kitajska po 15 letih ukinja prepoved prodaje konzol

Matej Huš

26. jul 2015 ob 15:50:14

Na Kitajskem po 15 letih ukinjajo eno izmed najbolj nenavadnih prepovedi, ki so jo sicer malo razrahljali že lani. Odslej na Kitajskem ne bo več prepovedana prodaja domačih in tujih igralnih konzol, ki jo je vlada leta 2000 prepovedala, da bi kitajsko mladež zaščitila pred negativnimi posledicami igranja videoiger.

Koliko je to rešilo problem, je stvar debate, saj so se - če so želeli ostati na prvi strani zakona - mladi in stari pač zatekli k osebnim računalnikom, kjer omejitev ni bilo, igre pa so prav tako dobro delovale, čeravno običajno izhajajo z večmesečnim zamikom. Kitajska vlada je septembra 2013 napovedala, da bodo v prihodnosti omejitve odpravili. Lani januarja so dovolili prodajo konzol v prostotrgovinski coni v Šanghaju in napovedali preučitev razširitve ukrepa na širše območje. Omejitve prodaje so prinesle tudi visoke cene, saj je Xbox v šanghajskem območju stal 600 dolarjev (3700 juanov), kar je skoraj dvakrat več kot v ZDA.

Sprostitev prodaje konzol bo zagotovo razveselila tako proizvajalce konzol kakor tudi nadebudne igralce, a učinki ne bodo hipni. Omeniti velja, da na Kitajskem država nadzira tudi igre, ki so lahko naprodaj. Postopek odobritev je dolgotrajen, trenutno pa je odobrenih vsega 31 naslovov, še dvajset pa jih je v postopku. Bistveno vprašanje pa je, kako se bodo Kitajci želeli navaditi na igranje pred televizorjem s krmilnikom v roki namesto pred računalniškim monitorjem z miško in tipkovnico. Zato analitiki ocenjujejo, da bodo letos na Kitajskem prodali samo pol milijona PS4 in Xbox One.