ZDA in Kitajska se zapletata v internetno vojno

Matej Huš

25. maj 2014 ob 16:01:48

Odnosi med ZDA in Kitajsko se na tehnološkem področju zaostrujejo, saj oboji drugi državi očitajo industrijsko vohunjenje, prisluškovanje, hekerske vdore in internetni terorizem. ZDA grozijo s spremenjeno vizumsko politiko in ekonomskimi prijemi, Kitajska pa uvaja preverjanje vse opreme.

ZDA razmišljajo o zaostritvi vizumske politike in zavračanju zahtevkov iz izdajo vizumov za kitajske državljane, ki se želijo udeležiti hekerski konferenc in tekmovanj DefCon in Black Hat, ki vsako leto avgusta potekata v Las Vegasu. Jeff Moss, ustanovitelj konferenc, pravi, da je lahko odločitev zgolj simbolične narave, saj se predavanja na konferencah snemajo in so dostopna vsakomur. Ker na DefConu udeleženci ne nosijo značk z imeni in organizatorji sprejemajo samo gotovino, ni povsem jasno, kako nameravajo ZDA uresničiti grožnje. Organizatorji DefCona so na Twitterju zapisali, da naj se udeleženci in govorci, ki potrebujejo vizum, obrnejo nanje za pridobitev garantnega pisma.

Prav tako naj bi minuli teden ZDA zavrnile izdajo vizumov ducatu kitajskih državljanov, ki bi se morali udeležiti računalniške konference v organizaciji Space Fundation. Spomnimo, da so ZDA ta teden uradno obtožile pet kitajskih članov vojaške hekerske enote vdorov in industrijskega vohunjenja.

ZDA poskušajo internetno vojno stopnjevati na različne načine. Če se Kitajska ne bo začela odgovorneje vesti, kar v ameriškem jeziku pomeni priznati in omejiti internetne napade in vohunjenje, bodo začeli povračilne ukrepe. To ne vključuje le klasičnih prijemov, kot je objavljanje več podatkov o kitajskih vdorih in postavljanje vizumskih, poslovnih in finančnih omejitev, temveč tudi posredovanje lažnih informacij. Podjetja, ki so jih Kitajci napadli in Američani to vedo, bodo napolnili z lažnimi informacijami, ki jih bodo potem prejeli Kitajci.

Žogico vračajo Kitajci, ki so napovedali, da bodo uvedli strog pregled tujih izdelkov in ne bodo dovolili prodaje izdelkov, ki ne prestanejo testa varnosti. Sem sodi tudi prepoved nakupa Windows 8 v kitajskem javnem sektorju. Kitajska tiskovna agencija poroča, da Američani brezsramno napadajo omrežja kitajske vlade, univerz, podjetij in internetne hrbtenice, zaradi česar so ustanovili posebno komisijo za izboljšanje nacionalne varnosti in internetne protiukrepe. Spomnimo, da so v ZDA opremo Huawei in ZTE že razglasili za nezaželeno, ker da omogoča kitajsko vohunjenje.