WHO prekomerno igranje iger dodaja na seznam duševnih motenj

Matej Huš

28. dec 2017 ob 13:37:13

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo prihodnje leto prekomerno igranje videoiger (excessive gaming) uvrstila na seznam duševnih motenj, kaže osnutek 11. razvrstitve bolezni (ICD). To pomeni, da bodo prihodnje leto igralci iger, ki imajo zaradi svojega početja težave v resničnem življenju, diagnosticirani s to duševno motnjo.

V osnutku je motnja opredeljena kot vzorec vztrajnega ali ponavljajočega igranja iger (digitalne ali videoigre), ki se lahko odvija na internetu ali brez povezave. Značilnosti so zmanjšan nadzor nad igranjem (začetek, pogostost, trajanje, zaključek ...), dajanje prednosti igranju pred ostalimi aktivnostmi in obveznostmi v življenju in nadaljevanje tega početja kljub negativnim posledicam. Za diagnozo bo običajno treba vedenje opazovati 12 mesecev, v hujših primerih pa bo mogoče motnjo ugotoviti že prej.

Tiskovni predstavnik WHO Gregory Hartl pojasnjuje, da gre zgolj za klinični opis simptomov, ne vsebuje pa možnosti preprečevanja in zdravljenja. Mednarodni seznam bolezni (ICD) je osnova za identifikacijo trendov pri zdravju, globalne statistike in mednarodni standard za poročanje o boleznih, dodaja Hartl. Seznam se uporablja za lažjo komunikacijo med zdravniki in znanstveniki po svetu. Moderni ICD je bil sprejet maja 1990, novo verzijo z opisanimi novostmi pa pričakujemo maja 2018.