Audi, BMW in Daimler kupujejo Nokia HERE

Matej Huš

22. jul 2015 ob 12:22:14

Nemški proizvajalci avtomobilov Audi (del skupine Volkswagen), BMW in Daimler (lastnik Mercedes-Benza) bodo zelo verjetno kupili Nokiin oddelek za zemljevide HERE. Dogovor še ni sklenjen, so pa pogajanja v sklepni fazi. Za podjetje bodo odšteli med 2,5 in 3,0 milijardami evrov, kasneje pa bodo k investicijami v HERE povabili še ostala avtomobilske podjetja, kot so Fiat Chrysler, Renault, PSA Peugeot Citroën, Ford Motor, Toyota Motor in General Motors. Arhitektura HERE bi namreč bila odprta platforma in neke vrste standard, ki bi ga uporabljala vsa nova pametna vozila.

Strokovnjaki napovedujejo, da bo dogovor sklenjen še ta mesec. Trenutno je najtrši oreh vprašanje patentov, ki jih ima Nokia HERE v lasti in med drugim pokrivajo komunikacijo avtonomnih vozil z mobilnimi omrežji. V prihodnosti namreč pričakujemo tako imenovane pametne avtomobile, ki bodo prek mobilnih omrežij pridobivali podatke o dogajanju v bližnji in daljni okolici - npr. o nesrečah in zastojih, kar jim bo omogočalo sprotno načrtovanje in spreminjanje trase. Nadzor nad nekaterimi patenti želi obdržati Nokia.

Nokia s to potezo nadaljuje konsolidacijo svojega posla, potem ko so že predlani svoj oddelek za mobilno telefonijo prodali Microsoftu. Odprodaja oddelka za zemljevide HERE jim bo omogočila, da se osredotočijo na svoj glavni posel in utrdijo povezavo z Alcatelom, ki so ga kupili letos. Spomnimo, da so zemljevidi v resnici dobili s prevzemom Navteqa leta 2008. Odslej se bodo osredotočali v glavnem na prodajo infrastrukturne opreme za mobilna omrežja.