Ko zmanjka mobilnega omrežja, pametni avtomobili na izposojo postanejo nepremičnine

Matej Huš

19. feb 2020 ob 21:27:13

Internet stvari in vedno povsod priključene naprave so zanimive, dokler nas zaradi svoje pametnosti ne pustijo na cedilu. Vozilo, ki med vožnjo ves čas potrebuje signal mobilnega omrežja, je v divjini hitro neuporabno. The Guardianova novinarka Kari Paul je to izkusila na lastni koži, ko je v Kaliforniji najela Toyoto Prius prek storitve GIG Car Share, kjer avtomobil odklenemo kar prek pametnega telefona. Za najem ni treba izpolnjevati nobenih papirjev, potrebujemo le račun v aplikaciji.

Toda ko je vozila proti severu države in pakirala ob cesti, je bilo zgodbe konec. Na makadamski cesti priusa ni bilo možno več zagnati, ker je izgubil mobilni signal. Avtomobil se ni več premaknil. Še bolj zabavno je bilo dejstvo, da je njen mobilni telefon še našel signal omrežja, tako da je svojo odisejado lahko v živo objavljala na spletu. Ko je klicala na pomoč uporabnikom pri GIG, so ji dejali, da je to pogosta napaka. Odpraviti pa jo je možno le tako, da avto odvlečejo na območje, kjer je signal. Avtomobili se morajo vsakih 24 ur ponovno sinhronizirati z oblakom, da namestijo morebitne popravke in se javijo, da so vozni. Toda tega ni možno narediti, če je avtomobil več kot 80 milj od doma, če se premika ali če ni povezave z mobilnim omrežjem. Na daljavo vozila ni bilo možno reaktivirati. Šele na koncu je novinarka izvedela, da obstaja možnost najema posebne kartice RFID, ki se uporablja za aktivacijo vozila, ko ni signala, a je ta informacija na dnu spletne podstrani in jo pozna zelo malo ljudi.

Na koncu se je zgodba srečno končala, Gig pa je tudi povrnil stroške in novinarki dal še nekaj dobropisa, a to ni edina tovrstna zgodba. Pametni avtomobili so dobra ideja, dokler vanje kdo ne vdre ali dokler se ne prekine povezava z oblakom. Potem jih premaga običajni jugo.