Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Matej Huš

20. jul 2015 ob 22:04:05

Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi bila neobvezna (opt-in) in bi jo moral vsak izrecno omogočiti, zato pomislek o nenadzorovanem vdoru v zasebnost odpade.

Hkrati ne smemo pozabiti, da Apple (in tudi Google in ostale internetne multinacionalke) o svojih uporabnikih že sedaj vedo ogromno. Applov izvršni direktor Tim Cook je že večkrat izrazil svoje nestrinjanje z vsiljivim ciljanim oglaševanjem in zatrdil, da ga Apple ne namerava uvesti. Za zdaj gre le za patent in sploh še ni rečeno, da bo Apple idejo v bližnji prihodnosti sploh udejanjil. Prav tako to ne pomeni, da bi oglaševalci videli vaše stanje na računu. Pričakovati je izvedbo, kjer se ta podatek v šifrirani obliki prenese le do Appla, ki potem streže ustrezne reklame iz nabora, dejanski oglaševalec pa vaših podatkov en vidi.

Ni pa to edini zanimiv patent, ki ga je Apple dobil v zadnjem času. Apple je patentiral tudi opomnike, ki nas v realnem času opozorijo na bližino prijateljev. Drugi patent pokriva podobno geolokacijo znotraj stavb. Potem je tu še patent za izmenjavo informacij med pametnimi informacijami kar s tapkanjem po zapestju. Vse to so za zdaj ideje, ki morda nikoli ne bodo ugledale luči sveta - morda pa jo bodo.