Tim Cook pozval k obrzdanju podatkovnih trgovcev

Dare Hriberšek

18. jan 2019 ob 01:04:55

Applov izvršni direktor Tim Cooke je v gostujočem komentarju v Time Magazinu pod drobnogled vzel, kot pravi sam, sivo ekonomijo trgovanja s podatki, o kateri se uporabnikom v veliki večini niti ne sanja. Za primer je navedel spletni nakup, nekaj, kar je večina od nas že kdaj napravila. Prodajalec namreč kupcu večinoma pozabi omeniti, da bo podatke, povezane z nakupom, pozneje prodal enemu od t. i. data brokerjev, podjetij, katerih edina dejavnost je zbiranje, razvrščanje in nadaljnja prodaja takih podatkov.

Cook je zato pozval vlado v ZDA, naj zakonodajno čimprej celostno uredi to področje, vzpostavi register podjetij s tako dejavnostjo, kar bi uporabnikom omogočilo spremljanje poti svojih podatkov, po želji pa tudi njihov umik iz prometa. "In sicer na zahtevo, na preprost in brezplačen način na spletu ter enkrat za vselej", je še zapisal Cook.

Potem, ko je EU za svoje državljane vsaj deloma napravila red z uredbo GDPR, se v ZDA varovanja osebnih podatkov lotevajo bolj stihijsko. Pred dnevi so republikanci napovedali pripravo novega zveznega zakona s tega področja, t. i. American Data Dissemination Act, ki pa bi v primeru sprejema izničil že sprejete, a precej strožje predpise posameznih zveznih držav, denimo Kalifornije.

Apple se je sicer v zadnjem času močno posvetil zasebnosti svojih uporabnikov, kar kot kaže želi preobrniti v svojo prednost pred konkurenti, kot sta Google in Facebook, ki se na klice po zasebnosti večinoma odzoveta le, ko stvari postanejo preveč drastične ali celo pridejo v javnost. V tej luči gre bržkone jemati tudi Applov oglas v Las Vegasu v času CESa, ki ga Apple sicer že tradicionalno prezira.