Twitter uvaja ciljane reklame

Matej Huš

10. dec 2013 ob 16:18:51

Ciljani oglasi na internetu niso nič novega, saj so veliki oglaševalci že zdavnaj ugotovili, da se bistveno bolj splača ljudem prikazovati oglase, ki jih zanimajo. Zato tudi Twitter spreminja svojo oglaševalsko politiko in po polletni preizkusu za vse uvaja oglase za prilagojene skupine (tailored audiences).

Celoten postopek bo deloval takole. Uporabnik pri brskanju po spletu za seboj pušča digitalno sled, ki jo najlaže beležijo s piškotki. Ko bo torej obiskal spletno stran, bo stran zbrala njegov enolični identifikator (cookie ID). Tega bo potem posredovala oglaševalskemu partnerju (Adara, AdRoll, BlueKai, Chango, DataXu, Dstillery, Lotame, Quantcast, ValueClick, in [x+1]), ki sodeluje s Twitterjem. Twitter bo potem temu istemu uporabniku pri sprehajanju po spletni strani Twitter prikazoval ciljane oglase glede na strani, ki jih je ta uporabnik obiskal izven Twitterja. Ciljani oglasi na Twitterju pomenijo čivke, ki so jih podjetja plačala in so drugače obarvani ter na vrhu seznama (promoted tweets).

Seveda se ob tem takoj pojavi kopica pomislekov, kako bo to vplivalo na zasebnost uporabnikov. Twitter pravi, da zanemarljivo, saj spletna stran, ki je zakupila prikaz ciljanih oglasov, ne bo vedela, komu so jih prikazali in tako ne bo dobila nič več informacij, kolikor jih že sedaj.

Twitter tudi pravi, da bo tehnologijo mogoče izključiti. V nastavitvah na Twitterju bo mogoče izključiti prikaz sponzoriranih čivkov. Seveda pa nikjer ne piše, da bo Twitter zbrane podatke tudi izbrisal. Kdor pa želi, da mu strani ne bodo sledile, bo lahko vključil nastavitev DNT (do not track) v brskalniku, ki jo Twitter spoštuje. V tem primeru Twitter od oglaševalskih partnerjev ne bo dobil podatkov o uporabniku.

Twitter je novost testiral na omejenem vzorcu ljudi od julija letos, rezultati pa so bili zelo dobri. Navdušeni so bili zlasti oglaševalci, ki so dosegli nižje stroške in večji izkupiček. Twitter se tako trudi iz svoje storitve iztisniti čim več dolarjev, saj je od začetka kotacije na borzi letos jeseni pod budnim očesom vlagateljev, ki zahtevajo donos.