Wikileaks: NSA vsaj dve desetletji prisluškovala nemškem vrhu

Matej Huš

2. jul 2015 ob 14:48:30

Po objavi podrobnosti o ameriškem prisluškovanju Franciji minuli teden je Wikileaks včeraj objavil podrobnosti o podobnem početju tudi v Nemčiji. NSA je vsaj desetletji in pol, torej še v času, ko je imela vlada sedež v Bonnu, prisluškovala najvišjim predstavnikom nemške vlade. Čas objave teh podrobnosti o ekonomski špijonaži res sumljivo sovpada z zaostrovanjem grške finančne krize, kjer ima Nemčija odločilno vlogo pri razrešitvi, a si jih vseeno poglejmo.

V enem izmed poročil najvišje tajnosti opisujejo pogovor iz oktobra 2011 nemške kanclerke Angele Markel s svojim pomočnikom glede reševanja grške krize. Medtem ko je Merklova preudarjala med delnim odpisom dolgov s striženjem obveznic (haircut) ter transferno unijo, je nemški finančni minister Schäuble odločno zagovarjal striženje zasebnih upnikov. Tedanji predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso se je zavzemal za blažji pristop, vodja Mednarodnega denarnega sklada Christine Lagarde pa se je še odločala.

Vohunjenje sega vsaj do leta 1998, saj so prisluškovali tudi Oskarju Lafontainu, ki je bil finančni minister v letih 1998-1999. Druge tarče so bili še na primer Werner Müller (gospodarski minister v letih 1998-2002), Barbara Hendricks (tedaj državna sekretarka na finančnem ministrstvu. danes ministrica za okolje), Ida-Maria Aschenbrenner (vodja kabineta finančnega ministra 1989-1998) itn. Skupaj je bilo vseh tarč kar 69, zlasti ministri, njihovo osebje in delovne skupine, ki so skrbele za pripravo na srečanja skupine G7 in Svetovne trgovinske organizacije.