Ulbricht bo zaradi Silk Roada v zaporu do konca življenja

Matej Huš

30. maj 2015 ob 11:34:15

Zgodba o največji spletni trgovini z drogami in drugimi prepovedanimi stvarmi se je končala. Ustanovitelj, lastnik in glavni upravljavec strani Ross Ulbricht, ki je stran obvladoval pod vzdevkom Dread Pirate Roberts, je bil obsojen na dosmrtno ječo.

Porota ga je že februarja letos spoznala za krivega v vseh sedmih točkah obtožnice, ki ga je bremenila prometa s prepovednimi mamili, združevanja v hudodelsko združbo, pranja denarja in vdiranja v računalniške sisteme. Ulbricht je med sojenjem priznal postavitev strani, obramba pa je želela dokazati, da je bilo tudi vse, saj naj bi bil glavni skrbnik nekdo drug. Obtožbe o naročenih umorih pa niso imele dovolj temeljev, da bi jih vključili v postopek; bržkone je šlo za dodelano potegavščino. Porota je odločila drugače, sodnica Katherine Forrest pa ga je poslala v zapor do konca življenja.

Ulbricht je v pismu za sodišče poudaril, da se kesa svojih dejanj in da si želi, da bi lahko šel v preteklosti in popravil storjeno. Prosil je, da mu pustijo vsaj starost, če je že zapravil mladost in sedanjost, torej da mu ne prisodijo najvišje zagrožene kazni. Minimalna zagrožena kazen je znašala 20 let zapora.

Tožilstvo je po drugi strani zahtevalo najstrožjo kazen, to je dosmrtno ječo, ki jo je tudi uspelo doseči. Obramba je sicer že napovedala pritožbo; doseči želijo ponovno sojenje, kjer bodo imeli močan argument v hudih obtožbah, da so agentje DEA med preiskavo Silk Roada ukradli za več milijionov dolarjev bitcoinov. Sodišče je v tem sojenju namreč razsodilo, da to dejanje DEA-jevcev ni vplivalo na FBI-jevo preiskavo.