Uradno: junija 2017 konec dragega mobilnega gostovanja v EU, uzakonitev nevtralnosti "odprtega" interneta

Matej Huš

30. jun 2015 ob 11:13:39

Po večletnem boju je Evropska komisija uspela zagotoviti konec dragega mobilnega gostovanja v EU, ki trenutno predstavlja veliko oviro pri čezmejni uporabi mobilnih storitev. Od 15. junija 2017 bodo stroški telefoniranja, pošiljanja sporočil in prenosa podatkov pri gostovanju popolnoma enaki kot v domačem omrežju, saj so dogovor sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet.

Iznajdljivi uporabniki bi seveda hitro ugotovili, da to de facto predstavlja popolno odprtje trga mobilnih telekomunikacij v EU. Če je na primer na Portugalskem mogoče dobiti ugodnejši mobilni paket, bi ga pač naročili tam (seveda skupaj s portugalsko številko), potem pa bi isto SIM-kartico uporabljali doma v Sloveniji. Na takšno liberalizacijo trga EU vendarle še ni pripravljena. Tako imenovano trajno gostovanje (permanent roaming) ne bo mogoče, saj bodo postavljene določene omejitve, nad katerimi gostovanje ne bo več popolnoma brezplačno, bo pa še vedno ceneje kot danes.

Končuje se tudi tradicionalno julijsko zniževanje cen, s katerim nas je Evropska komisija razveselila vsakega 1. julija od leta 2007 dalje. Lansko znižanje ostaja v veljavi do aprila 2016, ko bodo cene upadle še bistveno bolj. Operaterji bodo lahko za gostovanje zaračunavali največ 0,05 evra na minuto, 0,02 evra za sporočilo in 0,05 evra za megabajt prenesenih podatkov več kot v domačem omrežju.

Drugi pomembni dogovor pa se nanaša na nevtralnost interneta, ki doslej na nivoju EU ni bila urejena (v Sloveniji je področje zelo dobro urejeno in sprememb ni pričakovati). Dogovor zagotavlja, da mora imeti vsak Evropejec možnost dostopa do odprtega interneta in vseh (legalnih!) vsebin, ves promet pa je treba obravnavati enakovredno. To pomeni, da ne sme obstajati možnost plačljive prioritizacije prometa na nivoju ISP-ja. Hkrati se promet ne sme izvzemati iz rednih obračunskih intervalov - posledice smo že videli, ko je AKOS odločil, da Deezer ne sme biti izvzet iz obračunanega prometa mobilnih uporabnikov. Temu se pravi zero rating in bo posebej pod drobnogledom, ne bo pa a priori prepovedan.

Izjeme so seveda nujni ukrepi za zagotavljanje stabilnosti omrežij, filtriranje spama, možnost nastavitve filtrov za pornografijo in nasilne vsebine ter nezakonite vsebine. Specializirane storitve, ki ne sodijo pod okrilje odprtega interneta, so na primer IPTV, videokonference, telefonija VoIP ipd. Te uporabljajo isto infrastrukturo in protokole, a ne sodijo pod odprt internet, zato je tu prioritizacija dovoljena.

Če bo omrežna nevtralnost obvezna za "odprti" internet, ali to pomeni, da bodo obstajali tudi "zaprti" interneti?