Sončna energija presegla odstotek vseh potreb, prednjači Kitajska, EU peša

Matej Huš

12. jun 2015 ob 23:20:20

Iz EPIA (European Photovoltaic Industry Association) so sporočili, da je proizvodnja sončne električne energije presegla 1 odstotek svetovne porabe električne. V letu 2014 so po svetu namestili za 40 GW (predlani 38,4 GW) sončnih celic, kar skupno kapaciteto dviguje na 178 GW. V Nemčiji je namreč te dni potekal največji svetovni sejem sončne industrije.

Čeprav se Evropa rada ponaša z dejstvom, da je zelena in okoljsko zavedna, so v Evropi od tega namestili le za 7 GW sončnih elektrarn, kar je manj kot leta 2013. Največ so jih namestili na Kitajskem (10,6 GW) in Japonskem (9,7 GW), za tretjeuvrščeno Evropo pa sledijo ZDA (6,5 GW). Po skupni moči pa Evropa z 88 GW še vedno prepričljivo vodi, a se utegne trend kmalu obrniti. Letos naj bi Kitajci postavili 18 GW novih sončnih elektrarn, predvidevajo v GlobalData, na drugo mesto pa naj bi se zavihtele ZDA. Evropa kani zdrsniti na četrto mesto, saj investicije v sončno energijo opazno povečuje le Nemčija.

Cena sončne energije še vedno upada in je že okoli 1 evro/Wp v Evropi, drugod pa še nekoliko manj. V EU namreč kazenske dajatve na kitajske sončne celice ceno dvigujejo.