Stanje razogljičenja ob koncu leta 2023

Gašper Žejn

1. feb 2024 ob 19:20:42

Začetek leta je vedno dober čas za pogled na preteklo leto. In kakšno leto je bilo! Doživeli smo prvi dan, ko je globalna temperatura presegla 2°C nad predindustrijskim povprečjem - 17. novembra 2023. Preteklo leto je bilo najtoplejše v kar 125.000 letih. Ledeniki se talijo, v Kanadi pa je pogorelo za 9 površin Slovenije gozdov.

Nat Bullard je predstavil letni pregled stanja na področju razogljičenja.

Kljub naraščujoči pogostosti in intenzivosti katastrof so bile v letu 2023 emisije toplogrednih plinov najvišje v zgodovini. Z nujnostjo ukrepanja se spreminjajo tudi taktike podnebnih zanikovalcev, ki poleg zanikanja po novem vedno bolj napadajo rešitve na poti k zmanjšanju emisij, predvsem so na udaru električna vozila in toplotne črpalke kot vir ogrevanja. Mobilnost in ogrevanje bivališča predstavljata večino porabe neposrednih fosilnih goriv, ki jih naredi posameznik.

Kljub temu ni vse slabo. Sončna energija je najhitreje rastoči vir energije kadarkoli, vpeljava rabe sončne energije narašča hitreje kot je uspevala vpeljava rabe utekočinjenega zemeljskega plina, jedrske ali vetrne energije. V letu 2023 je bilo nameščenih za 440GW sončnih elektrarn, tisočkrat več kot pred dvema desetletjema, od teh je polovico namestila Kitajska.
Investicije v nepremične hranilnike so presegle investicije v jedrsko energijo. Namestitve hranilnikov so se v letu 2023 potrojile in se bližajo 100 GWh nameščenih nepremičnih baterij in danes zagotavljajo večino sistemskih storitev kot je npr. nadzor frekvence in izravnavanje, v nekaterih omrežjih pa tudi že dnevno izravnavo sončne energije, npr. v Kaliforniji, kjer je nameščenih že več kot 6600MW in 21.000MWh baterijskih hranilnikov.

Premogovnih elektrarn se skoraj ne gradi več, z izjemo Kitajske. Dobra novica je, da je vetrna energija v Evropi dosegla in presegla proizvodnjo iz premoga.

Kitajski proizvajalec naftnih derivatov Sinopec je napovedal vrh porabe premoga na Kitajskem za okrog leta 2025, bum v prodaji električnih vozil na Kitajskem pa pospešuje prehod s tekočih goriv za pogon in tako Sinopec napoveduje, da bo vrh povpraševanja po bencinu Kitajska dosegla v 2024. Polnilna omrežja na Kitajskem že danes dostavijo zelo velike količine energije.

Tudi sicer je bilo leto 2023 zelo dobro za električna vozila. Električna vozila so edini segment, kjer prodaja avtomobilov raste in električna vozila predstavljajo že 18% globalne prodaje potniških vozil. Predvsem ima Kitajska močno prednost, da so na trgu dobavljiva cenovno ugodna električna vozila, ki jih v Evropi ali v ZDA ni videti.

Celotna predstavitev je polna informacij in vredna ogleda.