Google Sunroof izračuna, ali se vam splača streho pokriti s sončnimi celicami

Matej Huš

18. avg 2015 ob 15:11:37

Vgradnja sončnih celic načeloma prispeva k zmanjšanju računa za električno energijo ali celo zaslužka, če so izpolnjeni ustrezni pogoji. Ni namreč vseeno, koliko stanejo sončne celice, kolikšna je njihova življenjska doba, koliko sonca posije nanje ter koliko znaša odkupna cena elektrike. Google se je odločil, da bo pomagal odgovoriti na ta vprašanja in ljudem tako poizkušal približati sončno energijo. Projekt Sunroof, ki je nastal v okviru 20 odstotkov časa, ki ga lahko inženirji porabijo za razvoj zanimivih projektov po lastni izbiri, je za zdaj omejen na San Francisco, Boston in Fresno, a naj bi v prihodnosti zaobjel cele ZDA, Google pa se spogleduje tudi z razširitvijo na cel svet.

Google namreč že vse potrebne podatke ima. Cel svet je že poslikan iz satelitov, tako da Google točno ve, kako velika in kako orientirana je posamezna streha, za nameček pa pozna tudi okoliške zgradbe in drevesa. Prav tako so dostopni podatki o povprečnem številu ur sončnega obsevanja. Sunroof je uporabniku prijazen do te mere, da je treba vpisati le naslov stavbe, vse ostalo pa Google poišče sam. Za natančnejši izračun lahko vnesemo tudi podatek, koliko potrošimo za električno energijo in cene. Iz zbranih podatkov potem Google oceni, koliko lahko privarčujemo s prehodom na sončne celice, kolikšna je optimalna velikost instalacije in koliko je cena investicije. Sunroof celo predlaga lokalne prodajalce in inštalaterje.

Carl Elkin, ki se je projekta domislil in ga izpeljal, pojasnjuje, da je želel s tem razbiti nekaj mitov in zmot o sončni energiji, zlasti o učinkovitosti. Kalifornija je pač precej južneje od večine Evrope, pa še lepo vreme ima, zato je tam sončna energije privlačen vir. V Bostonu so rezultati seveda drugačni.

Glavna pomanjkljivost sončne energije nestanovitnost, zato v vsakem trenutku potrebujemo rezervne vire. A če bodo v prihodnosti postale dostopne tudi baterije za napajanje hiš, se bo mogoče tudi v celoti izključiti iz električnega omrežja.