Jutri delni Sončev mrk

Matej Huš

19. mar 2015 ob 11:12:34

Jutri bomo lahko v Evropi opazovali Sončev mrk, ki bo popoln v nenaseljenem pasu od vzhodne Kanade, južno od Islandije in prek Svalbardskega otočja do severnega pola, pri nas pa bo zakrite 67,7 odstotka Sončeve ploskvice. Delni mrk bo viden v celotni Evropi, v severnem delu Afrike in na skrajnem zahodu Azije. V Ljubljani se bo mrk začel ob 9.32 uri po lokalnem času in dosegel maksimum ob 10.41, končal pa se bo 11.52 uri. V preostalih delih Slovenije so ti časi lahko prestavljeni za tri minute prej (vzhod države) ali pozneje (skrajni severozahod). Vremenska napoved za Slovenijo je odlična, saj bo vreme jasno.

Delnega Sončnega mrka ne smemo opazovati z nezaščitenim prostim očesom, ker lahko trajno poškodujemo vid. Za gledanje v Sonce potrebujemo očala iz folije mylar ali varilno steklo št. 12. Najvarnejše pa je opazovanje projekcije skozi daljnogled ali telskop na listu papirja. Lokalna društva in šole bodo v več krajih organizirala opazovanja mrka, kamor ste vabljeni, da izveste tudi kakšne dodatne zanimive informacije o astronomiji.

Sončni mrk bo imel tudi opazen vpliv na proizvodnjo sončne električne energije v Evropi. Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja (ENTSO-E) je objavilo poročilo o vplivu mrka in izračunalo, da bo v času mrka proizvodnja sončne energije upadla za polovico v primerjavi z jasnim dnevom. Sprememba moči bo segala od -400 MW/min do +700 MW/min, ko se bo Sonce zastiralo in odstiralo. Kakšnih večjih težav to ne bo povzročilo, saj zaradi vremenskih sprememb ta energetski vir tako ali tako niha, je pa to zanimiv podatek. Najbolj bosta nihanja občutili Nemčija in Italija. Evropa lahko v optimalnih pogojih proizvede največ 90 GW elektrike iz sončne energije. Zanimiva je tudi sicer nekoliko starejša analiza, kako Sončev mrk povzroči zmanjšanje proizvodnje vetrne električne energije