Sodišče EU: Google mora izbrisati povezave do neresničnih navedb o posameznikih v EU

Matej Huš

10. dec 2022 ob 14:43:49

Sodišče Evropske unije je v četrtek razsodilo, da lahko posamezniki od Googla zahtevajo izbris zadetkov iz iskalnih poizvedb, če so ti neresnični. Gre za posledico evropske doktrine Pravica do pozabe (Right to be forgotten), ki jo uvaja Splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR).

Tožbo proti Googlu sta vložila dva investicijska bankirja, ki sta od Googla zahtevala, da se članki, v katerih sta identificirana, odstranijo iz zadetkov iskanja, opravljenega na podlagi njunih imen, in da se fotografije, na katerih sta, prikazana v obliki predoglednih sličic ("thumbnails"), odstranijo iz zadetkov slikovnega iskanja. Google je v odgovoru na tožbo trdil, da se ne more do resničnosti navedb v zadetkih iskanja, zato jih ne bo odstranil. Šlo je za članke, ki so bili kritični do naložbenega modela sklada, za katerega sta tožnika delala na izvršilnih funkcijah in tudi kot (so)lastnika. Na spletnih straneh, kjer so bili objavljeni ti članki, so v zameno za odstranitev navedb zahtevali plačilo, kar je bila redna in tudi močno sporna praksa neimenovane strani. Zato sta tožnika zahtevala umik navedb z Googla.

Tožbo sta tožnika vložila na nemškem sodišču, ki je za mnenje povprašalo Sodišče Evropske unije, saj je šlo za razsojanje o ravnovesju med dvema pravicama: pravici do zasebnosti ter pravici do svobode izražanja in informiranja. Sodišče je sedaj odločilo, da morajo Google in ostali ponudniki storitev iskanja na zahtevo prizadete osebe odstraniti povezave do neresničnih navedb. Posameznik mora dokazati, da so te navedbe neresnične, za kar pa ni treba imeti sodbe sodišča proti založniku, temveč zadostuje že nižji pravni standard.