Prototip Hyperloopa se bo gradil v Kaliforniji

Matej Huš

12. jun 2015 ob 02:19:24

Elon Musk je januarja z velikim pompom napovedal revolucijo na področju potniškega prometa, saj želi v prihodnjem desetletju udejanjiti koncept cevnega prevoza, ki je podoben cevni zračni pošti. Tedaj je napovedal gradnjo prototipa v Teksasu, končni izdelek pa naj bi najprej povezal Los Angeles in San Francisco. Kot kaže, bo prvi prototip že kmalu nared, a ne v Teksasu, temveč v Kaliforniji.

Februarja je podjetje Hyperloop Transport Technologies (HTT) sporočilo, da so sklenili dogovor z Muskom glede gradnje osem kilometrov dolgega prototipa v Kaliforniji. HTT je zanimivo podjetje, ker ni povezano z Muskom (razen pogodbeno). Izvršni direktor mladega start-upa je Dirk Ahlborn, ustanovitelj JumpStartFunda. Zbrali so 100 milijonov dolarjev kapitala in gradnja hyperloopa se bo začela prihodnje leto, končala pa 2017.

O principu delovanja smo že pisali. Dve cevi bosta karseda naravnost postavljeni nad površjem na stebrih. Pogon bo zagotavljala linearna indukcija zaradi magnetov, upor in trenje pa bo zmanjšal podtlak in dodatno odsesavanje zraka izpred kapsule in izpihovanje za njo. Prvi prototip bo vozil s podzvočno hitrostjo, na voljo pa bodo različne hitrosti.

Musk ocenjuje, da bi cev med San Franciscom in Los Angelesom stala 6-10 milijard dolarjev, HTT pa pravi, da 16 milijard dolarjev. To pa je še vedno ceneje od bodoče hitre železnice, ki bo stala 70 milijard dolarjev.