Spotify pri zbiranju kapitala presegel pričakovanja

Matej Huš

10. jun 2015 ob 22:35:40

Spotify, ki vodi največjo spletno storitev za streaming glasbe, je aprila začel zbirati sveži kapital, ki naj bi se ga nabralo za 400 milijonov dolarjev. Včeraj so končali vplačevanje kapitala in danes so sporočili, da so zbrali kar 526 milijonov dolarjev svežega kapitala, s čimer se podjetje vrednoti na 8,4 milijarde dolarjev. A prihodnost še zdaleč ni brezskrbna.

Res je trenutno Spotify največji, a to ne pomeni, da posluje z dobičkom. Z založniki in lastniki pravic ima precej slabo pogodbo, saj jim mora plačati 70 odstotkov vseh prihodkov, preostanek pa ne zadostuje za normalno delovanje Spotifyja. Če bi bilo naročnikov več, bi še šlo, a januarja je 45 milijonov uporabnikov izkoriščalo le brezplačno verzijo, medtem ko je bilo naročnikov za 10 dolarjev mesečno le 20 milijonov. To pa je za Spotify premalo, da bi preživel v trenutni obliki.

Spotify brezplačnim uporabnikom sicer streže reklame, a se od njih ne nabere dovolj. Universal Music Group, Sony Music Entertainment in Warner Music Group imajo sicer v lasti slabih 15 odstotkov Spotifyja, a na upravo pritiskajo, naj poskrbi za več naročnikov. To bi najlaže dosegli tako, da novih skladb v brezplačni nekaj časa ne bi bilo (embargo), čemur pa Spotify izrecno nasprotuje. Trdi, da so brezplačni uporabniki nujno potrebni, da lahko pridobivajo tudi naročnike.

Še ena težava pa se je pojavila v ponedeljek - Apple Music. Spotify sicer ima konkurenco, recimo Pandoro s pol manjšo tržno kapitalizacijo, ki prav tako posluje z izgubo, a Apple Music bo imel za seboj cupertinskega velikana, ki ima denarja toliko, da mu tudi leto ali pet podpiranja storitve z izgubo ne bi prišlo do živega.

V Spotify so v zadnjem krogu vložili britanski skladi Baillie Gifford, Landsdowne Partners in Rinkelberg Capital, kanadska sklada Senvest Capital in Discovery Capital Management, ameriški skladi Halcyon Asset Management, GSV Capital, D.E. Shaw & Co., Technology Crossover Ventures, Northzone in P. Schoenfeld Asset Management, skandinavski operater TeliaSonera AB, Goldman Sachs (ki je tudi vodila zbiranje kapitala) ter državni sklad iz Abu Dabija. Investitorji torej vidijo potencial, sedaj ga morajo le izkoristiti ter se zoperstaviti Applu in Googlu, ki tudi pripravljata svojo storitev.