Spotify je vreden osem milijard dolarjev

Matej Huš

12. apr 2015 ob 10:44:38

Spotify trenutno nabira svež kapital in naj bi v naslednjih tednih dobil infuzijo 400 milijonov dolarjev. Za investicijo se zanimata Goldman Sachs in državni skladi iz Abu Dabija, manjše zneske pa bi lahko vložili tudi drugi skladi. Investicija z deležem podjetja, ki ga bodo vlagatelji pridobili, celotno podjetje ocenjuje na 8,4 milijarde dolarjev. S tem se bo Spotify pridružil najvrednejšim novim IT-podjetjem, kamor sodijo na primer Uber, Snapchat ali AirBnb.

Spotify je v prejšnjih krogih financiranja že zbral približno pol milijarde dolarjev, niso pa niti še namignili, kdaj bi lahko pričakovali javno ponudbo delnic (IPO). V povprečju se to zgodi po sedmih letih delovanja, trend pa kaže na podaljševanje te dobe.

Spotify ima sicer 45 milijonov uporabnikov, ki uporabljajo brezplačno storitev, in 15 milijonov naročnikov za 10 dolarjev mesečno. Podjetje 70 odstotkov zbranega denarja nameni za plačilo imetnikom pravic, zaradi česar se sooča s finančnimi težavami. Konkurenca pa je huda, saj se Spotify bori z Google Play Music, Rdio, Apple Beats Music in Tidal. Vseeno pa je s 60 milijoni uporabnikov v več kot 60 državah Spotify še vedno vodilni. Velike založbe, Universal Music Group, Sony in Warner, imajo v Spotifyju skupno 15-odstotni delež.