Spotify se bo podražil

Matej Huš

4. jun 2024 ob 10:12:39

Spotify je danes sporočil, da bo prihodnji mesec podražil naročniške pakete. Zadnja podražitev se je zgodilo lanskega julija, letos pa bo na vrsti še ena. Osnovni paket bo v ZDA po novem stal 12 dolarjev mesečno (doslej 11), družinski 20 dolarjev (doslej 17) in tandemski 17 dolarjev (doslej 15). Povišanja utemeljujejo z nadaljnjim investiranjem in inovacijami na področju funkcionalnosti in uporabniške izkušnje. Uporabnike bodo o spremembi obvestili osebno - torej z elektronsko pošto, ko bodo dobili tudi možnost preklica naročnin, če se ne strinjajo s podražitvami. Brezplačna verzija sicer ostaja enaka in brezplačna.

Lani je Spotify dražil, ko so dražili tudi njegovi konkurenti. Letos tovrstnega pritiska nima, poizkuša pa prvič v zgodovini poslovati z dobičkom. Spotify sicer s podražitvami nabere več denarja, a predstavljajo dvorezen meč, ker ima v številnih pogodbah zapisan delež prihodkov, ki ga mora nameniti založbam za odkup avtorskih pravic. Povišanje naročnin zato neposredno poveča odhodke.

Spotify si letos prizadeva poslovati z dobičkom. V ta namen so tudi v minulih letih uvedli številne nove storitve, od avdioknjig do podcastov, a nikoli niso zares osvojili velikih množic. Številni uporabniki niso le indiferentni, temveč izrecno zahtevajo zgolj glasbo. Spotify je v preteklosti kakšno četrtletje sicer že sklenil z dobičkom, celega leta pa še ne. Odkar je Spotify na borzi, so interesi seveda precej jasnejši.

V Sloveniji osnovna naročnina ostaja pri 6,5 evra, tandemska pri devetih evrih in družinska pri 11 evrih.