London prepovedal Uber, slednji se ne predaja

Matej Huš

24. sep 2017 ob 22:24:36

V petek je postalo jasno, da bo moral Uber v Londonu prenehati delovati. Tamkajšnji regulator taksislužb Transport for London (TfL) je namreč sporočil, da Uberjev pristop in delovanje pričata o pomanjkanju poslovne odgovornosti, zaradi česar mu licence po 30. septembru ne bodo podaljšali. Uberju očitajo nezadostno poročanje o kaznivih dejanjih, neprimerno preverjanje zdravja voznikov, pomanjkljivo preverjanje njihove zanesljivosti (kaznovanost itd.) ter uporabo Greyballa. Uber ima sicer možnost za pritožbo, ki jo mora vložiti v 21 dneh, v tem času pa lahko nadaljuje delovanje. To se bo tudi zgodilo.

London ni prvo mesto, ki je Uberju prepovedalo delovanje. S podobnimi težavami se je Uber v Evropi spopadal že v Nemčiji in Španiji, kjer so mu poslovanje ponovno dovolili šele, ko se je odločil zaposliti licencirane taksiste. Začasno je bil moral prenehati poslovati tudi v Italiji in Franciji, kjer je bil tudi oglobljen. V Londonu pa bo moral sedaj Uber biti dve bitki.

Prva bitka je spor s TfL, ki mu ne želi podaljšati licence, na kar je Uber že napovedal pritožbo. Uber je sicer takoj ubral spravljivejše tone, saj je izvršni direktor Dara Khosrowshahi na Twitterju zapisal, da imajo v Londonu 40.000 licenciranih voznikov, na katere računa 3,5 milijona Londončanov, zato TfL prosi za sodelovanje pri odpravi nesoglasij. Vodja Uberjeve sekcije v Londonu Tom Elvidge je dodal, da so pripravljeni na pogovore s TfL, a da za zdaj niso prejeli nobenih zahtev za spremembe, vedo zgolj za odvzem licence. Uber ima na svoji strani tudi stranke, saj je več kot 680.000 ljudi podpisalo spletno peticijo, naj Uber v Londonu ostane.

Drugi problem, ki ga ima Uber v Veliki Britaniji, je lanska razsodba sodišča, da Uberjevi vozniki niso samozaposleni, temveč v delovnem razmerju z Uberjem. Zaradi tega morajo dobiti primerno plačilo kakor ostali redno zaposleni v državi. Tožba, v kateri je sodelovalo 19 voznikov za Uber, predstavlja veliko finančno tveganje za Uber. Grozi namreč, da bo lahko še ostalih 40.000 voznikov iztožilo dopust in regres, bolniško, pokojninsko zavarovanje in ostale sestavine rednega delovnega razmerja.

Medtem pa se TfL otepa obtožb, da je odvzem licence Uberju politično motiviran. Izkazalo se je, da je za dve izmed štirih točk, ki jih TfL očita Uberju, odgovoren prav TfL. Zdravniški pregled in pregled zgodovine so namreč nujni, da lahko vozniki dobijo licenco za vožnjo. Licence izdaja TfL, brez licenc pa ti vozniki za Uber že sedaj ne morejo voziti. Odločitev bo, kot kaže, sprejelo sodišče, do tedaj pa bo Uber vozil.