ECJ: Uber je taksislužba

Matej Huš

20. dec 2017 ob 14:30:16

Sodišče EU (ECJ) je v sporu med barcelonskimi taksisti in družbo Uber razsodilo, da je Uber v vseh pomembnih pogledih taksislužba. Uber je storitev povezovanja z nepoklicnimi vozniki, kar sodi med storitve na področju prevoza, je sklenilo sodišče. Uber je zatrjeval, da nudi storitev računalniških storitev, a pri tem ni uspel. To je pomembno, ker evropska pravila o svobodi pri nudenju storitev izrecno izključujejo prevoz. Odločitev bo imela pomembne posledice v celotni Evropski uniji, saj se nanjo ni mogoče pritožiti.

Sodišče je v sodbi zapisalo, da "je posredniška storitev, katere namen je uporaba aplikacije za pametne telefone za odplačno povezovanje nepoklicnih voznikov z lastnimi vozili in iskalcev prevoza v mestih, tesno povezana s prevoznimi storitvami in jo je treba v smislu evropske zakonodaje šteti kot storitev na področju prevoza". Uber po mnenju sodišča ni zgolj posrednik, saj so njegove storitve nujno potrebne za voznike in iskalce prevoza, da sploh lahko opravljajo svoje delo. Prav tako ima Uber odločilni vpliv na pogoje, pod katerimi se storitev prevoza opravlja, zato predstavlja integralni del celotne storitve.

Vse to pomeni, da so države same pristojne za regulacijo Uberja, saj tudi same postavljajo pogoje za ponujanje storitev prevoza v mestih. Uber namreč ponuja storitev mestnega prometa, argumentira sodišče na podlagi zgoraj navedenih točk. Zaradi tega bo moral Uber upoštevati isto zakonodajo kot taksislužbe oziroma se ne bo mogel izogniti regulacije s sklicevanjem na direktivi o storitvah na notranjem trgu in o elektronskem poslovanju.

Uber je v odgovoru na razsodbo dejal, da v večini evropskih držav to ne bo vplivalo na njegovo poslovanje, saj že sedaj deluje v skladu s pravili za taksislužbe.