Musk ustanovil lastno šolo

Matej Huš

25. maj 2015 ob 12:12:00

Elon Musk, ki ga poznamo zlasti po projektih PayPal, Tesla Motors in SpaceX, je ustanovil lastno osnovno šolo. Musk probleme običajno reši tako, da stvari naredi oziroma postavi sam, in tako je tudi s šolskim sistemom. Po njegovem mnenju je ameriški šolski sistem preveč okorel in ne uči pomembnih tem, zato je postavil svojo šolo.

Imenuje se Ad Astra in je precej neznana, saj je namenoma ne oglašuje preveč. Nima niti svoje spletne strani ali profila na družabnih omrežij, njen obstoj pa je potrdil v intervjuju v Pekingu. O šoli se je špekuliralo že od septembra, pa tedaj nihče ni bil čisto prepričan, ali gre za novinarsko raco ali res obstaja. Musk je sedaj potrdil, da res obstaja, a da je manjka in še eksperimentalna.

V njej je dober ducat učencev, do konca leta pa naj bi jih bilo okrog 20. Večinoma gre za otroke zaposlenih v SpaceX, v isti šoli pa so tudi Muskovi otroci. Pravzaprav jo je zaradi njih sploh ustanovil, mimogrede pa je v šolo z dobro plačo zvabil tudi enega izmed učiteljev svojih otrok, ko so obiskovali še državno šolo. Musk pravi, da v njegovi šoli ni letnikov, temveč otroke poučujejo koncepte, ko so ti nanje pripravljeni in dovolj zreli. Pri tem se prilagajajo zanimanje in sposobnostim učencev. Poudarja, da učijo probleme in njihovo reševanje, ne pa receptov, kar prepogosto počne sistem javnih šol.