Google: naši avtomobili v 11 nesrečah, nikdar krivi

Matej Huš

12. maj 2015 ob 13:06:02

Google se je odzval na poročanje Associated Press, da so bili njihovi avtonomni avtomobili brez voznika od septembra udeleženi v štirih prometnih nesrečah. V daljšem pregledu svojega udejstvovanja na področju avtomobilov brez voznikov so zapisali, da so v šestih letih zabeležili 11 nesreč, vse pri nizkih hitrostih in le z zvito pločevino, a Googlov avtomobil ni bil nikdar povzročitelj.

Poudarjajo, da je po statistiki za 94 odstotkov nesreč odgovoren človeški faktor, hkrati pa se večina nesreč zgodi v mestih pri nizkih hitrostih, ko razen zvite ali celo samo popraskane pločevine drugih posledic ni. Problem je, da se vse tovrstne nesreče ne prijavijo policiji, zato so statistični podatki pomanjkljivi. Google in tudi ostali proizvajalci avtonomnih vozil pa jih seveda potrebujejo za načrtovanje algoritmov. Dokler na cesti ne bodo izključno samovozeči avtomobili, bodo pač morali upoštevati tudi pomanjkljivosti človeških voznikov.

V šestih letih so Googlovi avtomobili prevozili 2,7 milijona kilometrov, od tega približno poldrugi milijon v načinu brez voznika. Sedem nesreč je bilo naletov od zadaj, ostalo pa so bila izsiljevanja prednosti. V zapisu je Google nanizal nekaj tipičnih nevarnih situacij, ki jih povzročajo ljudje pri vožnji, zato jih morajo njegova vozila predvidevati in ustrezno reagirati. Paradoksalno utegne biti problem prav velika varnost, saj Googlov avtomobil ob vklopu zelene luč malo počaka, da se izogne tistim s strani, ki neuspešno lovijo rumeno luč in prevozijo rdečo. To pa včasih zadaj stoječe vznejevolji.

Podobnega mnenja je Mike Tinskey iz Forda, ki prav tako pojasnjuje, da bodo morali avtonomna vozila včasih voziti malo po kavbojsko. Kot primer navaja zavijanje levo na Kitajskem, kjer vljudno čakanje ne vodi nikamor, ker v tem primeru pešci kar hodijo in hodijo. In na koncu je treba preudariti, kdaj je treba prednost previdno izsiliti.