Tesla predstavila baterije za napajanje hiše

Matej Huš

1. maj 2015 ob 23:17:39

Izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je na tiskovni konferenci predstavil baterijo Powerwall, ki je namenjena napajanju celotnega doma. Obesi se na steno in omogoča hranjenje energije, ko je ta obilna in poceni, ter njeno izrabo ob konicah porabe. Na trg pride čez tri do štiri mesece in bo sprva bržkone igračka za bogati sloj ljudi, a Musk načrtuje počasno posvojitev v širokem krogu gospodinjstev, kar bi utegnilo spremeniti temelje elektrodistribucije po svetu.

Približno kvadratni meter velika naprava v elegantni črni (ali drugi) barvi tehta približno 100 kilogramov, zato ni presenetljivo, da se pritrdi na zid. Dražja verzija za 3500 dolarjev ima kapaciteto 10 kWh, petsto dolarjev cenejši model pa shrani 7 kWh. Nakupimo lahko do devet Powerwallom in jih povežemo v paket. K ceni pa je seveda treba prišteti še inverter. Stalno zmore dovajati 2 kW energije, v konicah pa do 3 kW, ne da bi se poškodovala ali pregrela. Deklarirano območje delovanja je od -20 do 43 °C, garancija pa traja 10 let. Vseeno v napovedi manjkajo ključne informacije, in sicer tip baterije (verjetno varianta litij-ionskih) in staranje. Čez palec bi si upali napovedati, da baterije v 10 letih, če toliko traja garancija, ohranijo polovico deklarirane kapacitete.

Ali bo zadeva zaživela, je vprašanje. Česar se Musk dotakne, se je doslej načeloma spreminjalo v zlato, a to ni nobena garancija. SpaceX je fantastično uspel in vozi tovor na vesoljsko postajo, medtem ko je planirana kolonizacija Marsa precej bolj v oblakih. Hyperloop je bolj tuzemski, a tako futurističen, da o njem ne moremo soditi. PayPal je bil velik uspeh, medtem ko gre Tesla Motors po njegovi poti. Kaj bo s Powerwallom iz Tesla Motors, bomo videli čez štiri mesece, ko se bo pričela prodaja.

Ne smemo pa pozabiti na matematiko. V Sloveniji je povprečna poraba električne energije okrog 4000 kWh na leto na gospodinjstvo. Če smo nekoliko varčni, lahko en Powerwall ravno napaja gospodinjstvo cel dan. Predpostavimo, da zdrži kakšnih 5000 ciklov, pa dobimo ceno 0,07 evra na kilovatno uro energije zavoljo uporabe Powerwalla. V višji tarifi stane električna energija okrog 0,08 evra na kilovatno uro, v cenejši pa dvakrat manj. Da bi se torej Powerwall pri nas splačal, bi torej moral brez opaznega znižanja kapacitete zdržati vsaj 20.000 ciklov (55 let ob ciklu na dan!), razen če imamo zastonj sončno energijo ob močni osvetljenosti, ki jo potem uporabljamo zvečer in ponoči.