SpaceX že petič uporabil isto raketo

Matej Huš

4. jun 2020 ob 23:12:49

SpaceX je danes ponoči v orbito uspešno poslal 60 novih satelitov Starlink za satelitski internet, s čimer je sedaj v orbiti že 482 satelitov. To je še vedno le manjši del od načrtovanih 12.000, za katere ima SpaceX že dovoljenje, zaprosili pa so za 30.000 satelitov. Kakorkoli že, danes ponoči so jih v vesolje na višino 550 kilometrov poslali z raketo Falcon 9, ki je že dodobra preizkušen kos opreme. Hkrati so postavili svojevrsten rekord, saj prva stopnja rakete vsakokrat pristane in je namenjena večkratni uporabi.

Z zadnjo izstrelitvijo so postavili novi rekord, saj je ista raketa Falcona 9 pristala že petič. Doslej je v vesolje peljala satelite Telstar 18V, Iridium 8 in dve skupini po 60 satelitov Starlink. Po vsakokratnem pristanku je raketo sicer treba pregledati in deloma obnoviti, a vseeno je večina komponent istih. Falcon 9 je nekaj minut po izstrelitvi pristal na plavajoči ploščadi oziroma ladji, ki je bila domiselno poimenovana Just Read the Instructions.

To ni prvi poizkus pete ponovne uporabe rakete. Premierno so poizkusili marca letos, a je pristanek zaradi napake spodletel. Takrat so ugotovili, da je bila kriva tekočina za čiščenje pred vzletom. SpaceX ima sedaj v Atlantiku (torej za floridsko izstrelišče) dve ploščadi (druga se imenuje Of Course I Still Love You) za pristanek raket, kar bo omogočilo hitrejše izstreljevanje raket.

Falcon 9 leti že od leta 2010, a se je odtlej malce spremenil. Največ izboljšav so naredili prav na področju vračanja prve stopnje rakete. Prvotni poizkusi s padali so se izjalovili. Sedaj uporabljajo potisnike, ki raketo domov spravijo v vertikalnem položaju. Pristajanje na ploščadi namesto v morju pomaga pri dolgoživosti, saj se izognejo stiku s korozivno slano vodo. Raketa je prvikrat na kopnem pristala decembra 2015, leto pozneje pa še na morju. Do danes je bilo uspešnih 53 pristankov, tako da spričo recikliranja najcenejše izstrelitve stanejo okrog 50 milijonov dolarjev.