Sharp obljublja zaslon z ločljivostjo 4K za pametne telefone

Matej Huš

14. apr 2015 ob 21:43:56

Pametni telefoni dobivajo zaslone z ločljivostjo, ki bi jo bili pred letom ali dneva zavidali še namiznim monitorjem. Ne le 720p, tudi 1080p bo kmalu preteklost, saj prihaja 4K. Sharp je razvil 5,5-palčni zaslon, ki zmore prikazati 3860 x 2160 točk oziroma 4K. Če malo preračunamo, to znese 806 točk na palec (ppi), kar je več kot dovolj, da naše oči zrnatosti slike ne morejo več zaznati.

Sharp je panel pokazal na sejmu China Information Technology Expo v Šendženu. Gre za del večjega, 12,5-palčnega panela IGZO (indij-galij-zinkov oksid), zato takojšnja uporaba v napravah z manjšo diagonalo zaslona še ni mogoča. Množična proizvodnja se kani začeti prihodnje leto, prve izdelke pa pričakujemo v letu 2017. Zadnja stranica iz materiala IGZO je dražja, zato bodo tovrstni zasloni namenjeni dražjim telefonom. Poleg same cene zaslona pa tako visoka ločljivost terja svoj davek tudi drugod. Zahteva zmogljivejšo grafično kartico, porabi več energije, bolj se segreva itd.

Ločiti pa je treba vprašanji, ali je smiselno razvijati tako dobre panele in ali je smiselna njihova uporaba v pametnih telefonih. Medtem ko je odgovor na zadnje vprašanje nedoločen, je prvi zagotovo pritrdilen. Navidezna resničnost je eden izmed primerov uporabe, kjer bo visoka gostota točk nujno potrebna, da bo vtis realističen. Sharp ni edini, ki to razume, saj je tudi Samsung napovedal pametne telefone z zasloni 4K.