Utrinek z Ife: prenosniki s frekvenco osveževanja 300 hercev

Jurij Kristan

13. sep 2019 ob 06:19:59

Asus in Acer sta na berlinskem sejmu IFA 2019 najavila inačici svojih igričarskih prenosnikov z zasloni s frekvenco osveževanja 300 Hz, ki bosta na voljo to jesen. To je več, kot trenutno zmorejo najhitrejši namizni igričarski monitorji.

Medtem ko letos beležimo ravno desetletnico prihoda igričarskih monitorjev za PCje s frekvenco 120 Hz, so pri igričarskih prenosnikih zasloni z visokimi hitrostmi osveževanja šele stvar zadnjih nekaj let. Resda smo lahko 120-herčnike videli že pred tem, a so bili vezani na stereoskopski 3D, kot je bil Nvidijin sistem 3D Vision. Tisto pravo dirko za čim več herci je pred tremi leti sprožil Asus s 120-herčnimi AHVA ekrani, nakar smo lani dobili 144 Hz izvedenke, letos spomladi že 240 Hz, jeseni pa bomo očitno uzrli kar 300-herčne zaslone - ki jih pri namiznih modelih še nimamo.

Na sejmu IFA je namreč 4. septembra najprej Acer najavil verzijo svojega Predatorja Triton 500 s takšnim ekranom velikosti 15,6 palcev in ločljivosti 1920×1080, le nekaj ur pozneje pa so se izprsili tudi pri Asusu in povedali, da bo podoben 300-herčni zaslon nosil njihov ROG Zephyrus S GX701. Prav slednji bo tudi prvi na trgu, saj ga obljubljajo že za prihodnji mesec, medtem ko naj bi Acerjev laptop prispel decembra. V obeh primerih gre seveda za močni mašini z opcijo Geforcev RTX 2070 in 2080 in cenovnimi nalepkami v okolici poltretjega tisočaka evrov. Asus je omenjeni zaslon sicer kazal tudi na nekaterih drugih modelih, zato se verjetno lahko nadejamo njegove skorajšnje širitve.

Treba je poudariti, da je ekosistem zaslonov pri prenosnikih malo drugačen kot pri namiznih monitorjih. Ker so manjši tako po dimenzijah (15-17 palcev) kot ločljivosti (ne presežejo 1080p), je mogoče bolj "naviti" tudi panele tistih tipov, ki sicer ne slovijo po visokih hitrostih - kot je na primer IPS. Asus sicer ni razkril tehničnih podrobnosti o svojem 300-herčnem panelu, a glede na omembo odzivnega časa 3 ms je logično sklepati, da gre za navito inačico obstoječega 240-herčnega IPS modela. Za primerjavo: pri večjih namiznih monitorjih IPS verzije z 240 Hz dobivamo šele v teh mesecih. Zato je treba biti pri opazkah, da "so laptopi prehiteli namizne PCje", previden.

Kljub temu bo šlo brez dvoma za najhitrejše igričarske zaslone doslej, primerne v glavnem za zagrizene obiskovalce LAN zabav in profesionalne tekmovalce. Velja poudarek, da nam za rabo tako hitrega ekrana ni potrebno tudi samih iger poganjati na primerljivem številu sličic na sekundo. Visoka hitrost osveževanja je univerzalno koristna pri odpravljanju zatikanja in trganja slike ter meglenja (motion blura). Bo pa zanimivo videti učinek v praksi, kajti raziskovalci pri Blur Busters menijo, da bi morala rast osveževanja količino hercev podvajati - se pravi iti v korakih 60 Hz - 120 Hz - 240 Hz - 480 Hz - da bi uporabniki dejansko občutili napredek. Zato je tale skok do 300 hercev bržkone vseeno predvsem marketinške narave.