Tudi Google razvija baterije

Matej Huš

13. apr 2015 ob 09:32:00

Ozko grlo pri napredku današnje mobilne elektronike - od pametnih telefonov in ur do kvadrokopterjev in električnih avtomobilov - so baterije. Baterije so še vedno precej težke glede na shranjeno količino energije, sploh če jih primerjamo z naftnimi derivati, pa tudi staranje jim povzroča težave z upadom kapacitete. Zato ni presenetljivo, da je Google naslednje na dolgem seznamu podjetij, ki intenzivno raziskujejo nove baterije. V sklop njihovega eksperimentalnega oddelka Google X zasledujejo baterijski preboj.

Kot piše The Wall Street Journal, je v Googlu že pred tremi leti začela delovati majhna skupina inženirjev, ki razvijajo boljše baterije. Vodi jo nekdanji applovec Ramesh Bhardwaj. Sprva je ekipa v Googlu zgolj testirale baterij drugih proizvajalcev, ki so jih uporabljali v Googlovih izdelkih, kasneje pa so začeli razvoj lastnih baterij. Zanimivo je, da se Google osredotoča na nadaljnji razvoj litij-ionskih baterij in ne iskanje kakšne bistveno zmogljivejše eksotike. No, priznati je treba, da iščejo tudi zanesljive trdne baterije (solid-state), ki nimajo elektrolitov, saj naboj prevajajo po trdnini in ne raztopini. Zato so tudi manjše in varnejše.

Trenutno ima Google kakšna dva ducata projektov, ki so odvisni od baterij. Pametni telefoni, pametne ure, električni avtomobili, brezpilotna letala za internet, zapestnice, tablice, medicinski pripomočki in še kaj bi se našlo. Vse te naprave potrebujejo čim več energije na čim manjšem prostoru ob čim manjši masi. Zato se Google podaja po poti Appla, IBM-a, Tesla Motors in ostalih tehnoloških velikanov, ki so začeli baterije razvijati kar v lastni hiši. Rezultati so, a večinoma obležijo v predalih kot prototipi. Dozdeva se, da na področju baterij kvantnih preskokov in revolucij ne bo, tako da se bomo morali sprijazniti s počasno evolucijo. V Googlu za zdaj na baterijah delajo - štirje ljudje.