Prototip baterije, ki se napolni v pol minute

Matej Huš

13. apr 2014 ob 11:41:16

O baterijah že nekaj časa nismo napisali nič, zato je kot naročena predstavitev izraelska start-up podjetja StoreDot, ki je prikazalo delovanje prototipa baterije in polnilca za ekstremno hitro polnjenje. V pičle pol minute so uspeli povsem napolniti prazno baterijo Samsungovega S4, kar je impresiven dosežek.

Prototip, ki so ga pokazali, je še prevelik za komercialno uporabo in vgradnjo v telefone, a naj bi ga v naslednjih treh letih ustrezno pomanjšali. Polnjenje baterij je danes precej počasen postopek, ker moramo paziti, da je postopek polnjenja čim bolj reverzibilen. V nasprotnem primeru namreč v baterijo zaradi hitrega prenosa naboja in odlaganja snovi na elektrodo vnašamo strukturne in kemijske defekte, ki se kažejo kot staranje baterije oziroma manjša kapaciteta. StoreDot trdi, da so problem rešili z uporabo nanokroglic velikosti 2,1 nanometra, ki so zgrajene iz peptidnih molekul in se samodejno postavijo v pravilno strukturo (self-assembly).

StoreDot je nastal kot spin-off podjetje z univerze v Tel Avivu in je do danes zbral že dobrih šest milijonov dolarjev financiranja, trenutno pa nabirajo naslednjih 20 milijonov dolarjev. Pravijo namreč, da nova tehnologija ni uporabna le za hitro napolnjive baterije, ampak tudi za izdelavo zaslonov brez kadmija in celo vrsto drugih aplikacij. Zato se vlagateljev kar tare, nas pa seveda najbolj zanima, ali jim bo v naslednjih treh letih uspeli tehnologijo pripraviti do komercialne uporabe z odlikami, ki so jih predstavili ta teden. Tehnologij, ki počno nekaj podobnega, je precej - Qualcomm Quick Charge, ThinkPad RapidCharge in podobno, a nobena ne obljublja tako ekstremno kratkega časa polnjenja. Pri vseh govorimo o nekaj (deset) minutah za tri četrt polno baterijo oziroma nekaj podobnega.