Volkswagen bo zgradil manj tovarn za baterije

Matej Huš

25. avg 2024 ob 21:18:37

Volkswagen, ki je pred tremi leti napovedal gradnjo šestih novih tovarn za proizvodnjo baterij za svoje električne avtomobile, ki bi imele letno kapaciteto 240 GWh, je načrte oklestil. Tehnični direktor koncerna Thomas Schmall je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung dejal, da bodo postavitev tovarn prilagodili dejanskemu povpraševanju, ki trenutno ni v skladu s pričakovanji.

Oddelek PowerCo že gradi tri nove tovarne za proizvodnjo baterij, in sicer v Nemčiji, Španiji in Kanadi. Te bodo dokončane po načrtih, in sicer tovarna v Salzgitterju prihodnje leto ter preostali dve še leto pozneje. A vendarle bo skupna kapaciteta manjša. Tovarne v Nemčiji, Valencii in Ontariu bodo imele skupno kapaciteto 170 GWh letno, po potrebi pa lahko Volkswagen to sorazmerno hitro poviša vse do 200 GWh do leta 2030, če se bo pojavila potreba. A za zdaj ne kaže tako. Volkswagen se namreč sooča z nižjim povpraševanjem po električnih avtomobilih, zato na primer naslednika ID.4 še ne bo kmalu.

Ni še jasno, ali bodo proizvajali nikelj-magnezij-kobaltove baterije ali litij-železne fosfatne baterije. Slednje so cenejše in ključne za izdelavo električnih vozil, ki bodo cenovno konkurenčna kitajskim. V prihodnjih letih pa bodo proizvajali tudi trdne baterije (solid-state).