Applove patentne težave v Švici v medijih bistveno prenapihnjene

Matej Huš

6. apr 2015 ob 21:18:21

Številni mediji, med njimi tudi Yahoo News in Reuters, so zadnje dni poročali, da Apple v Švici svoje pametne ure Watch ne bo smel prodajati do 5. decembra zaradi patentnih težav. Resnica je precej drugačna in manj spektakularna. V Švici je že 30 let registrirana blagovna znamka ur Apple, zaradi katere bi v zelo redkih okoliščinah Apple lahko imel manjše nevšečnosti.

Patenti načeloma veljajo 20 let, zato je bilo prvotno poročanje o registriranem patentu sumljivo. Kmalu je postalo jasno, da gre za blagovno znamko, kjer časovnih omejitev ni, dokler jo imetnik aktivno izkorišča in obnavlja registracijo. Podjetje Leonard Timepieces SA je 5. decembra 1985 registriralo blagovno znamko Apple z vizualno podobo v obliki preščipnjenega jabolka. Registrirali so jo za mehanične ure in njihove sestavne dele.

Po švicarski zakonodaji blagovna znamka velja 10 let, potem pa jo mora imetnik podaljšati. Da to lahko stori, mora izkazati, da jo dejansko uporablja. Zadnja registracija se tako res izteče 5. decembra letos, pa še potem bo imel Leonard Timepieces šest mesecev časa za prednostno izredno registracijo.

Vseeno pa to ne pomeni, da Apple ne sme prodajati pametnih ur Apple Watch v Švici. V tem primeru velja, kjer ni tožnika, ni sodnika, torej bi moral Leonard tožiti. Da bi lahko iztožil prepoved prodaje izdelka pod tem imenom, bi moral dokazati, da Apple uporablja zelo podobno blagovno znamko, da gre za soroden izdelek in da obstoji realna možnost zamenjave oziroma zmede pri potrošnikih. Prav slednje bi bilo izjemno težko dokazati, saj Leonard prodaja mehanične ure, Apple pa pametne ure s povsem drugačnim dizajnom.

Prednaročila za uro bo Apple začel pobirati 10. aprila, prodaja pa bo stekla 24. aprila.