Kam potuje za milijardo dolarjev bitcoinov?

Matej Huš

4. nov 2020 ob 22:19:01

Medtem ko bitcoin spet nezadržno raste in je pri 14.000 dolarjih na triletnem vrhu, se je začelo premikati tudi v globini. Skoraj 70.000 bitcoinov, ki so vredni okroglo milijardo evrov, je od aprila 2013 ležalo nedotaknjeno v eni izmed denarnic, sedaj pa so se premaknili. V torek zvečer jih je neznanec premaknil v novo denarnico, za kar je odštel 12 dolarjev provizije.

Premikanje tako velikih količin bitcoinov je zanimivo samo po sebi, v tem primeru pa še bolj zaradi njihove verjetne provenience. Tom Robinson iz podjetja Elliptic pravi, da lahko s precejšnjo gotovostjo sklepamo, da so ti bitcoini povezani z znamenito ilegalno tržnico Silk Road. Maja 2012 so jih iz denarnice, povezane s Silk Roadom, prenesli drugam, kjer so ostali do aprila 2013. Odtlej so ležali v denarnici, ne da bi se z njimi kaj zgodilo - do včeraj. Maja 2012 so bili ti isti bitcoini vredni 350.000 dolarjev, sedaj skoraj milijard dolarjev.

Silk Road je na darknetu omogočal prodajo in nakup različnih prepovedanih predmetov, od nelegalnih mamil do orožja. Spletno tržnico so zaprli leta 2013, ko so aretirali tudi kolovodjo Rossa Ulbrichta. Kasneje je bil obsojen na dosmrtno ječo brez možnosti pogojne izpustitve. Tedaj je FBI zasegel 174.000 bitcoinov, ki so bili vredni 100 milijonov dolarjev, več kot 450.000 pa jih je poniknilo neznano kam.

Kdo je premaknil bitcoine sedaj, ni znano. Ulbricht bi iz zapora to teže storil, zato je bil morda kakšen njegov sodelavec. Druga možnost pa je, da je kdo uspel zlomiti denarnico. Medtem ko ključa ni možno niti teoretično uganiti, ker je vesolje premlado, pa je povsem drugače, če uide datoteka s šifriranimi ključi (torej denarnica). V tem primeru zadostuje uganiti geslo, ki ključe varuje, kar je s superračunalniki možno. V tem primeru se je to zgodilo. Največ možnosti za ugotovitev, kdo je lastnik teh bitcoinov, bo ob morebitnem izplačilu na kakšni menjalnici.

Premik bitcoinov v vrednosti milijarde dolarjev je največji premik kriptovalut v zgodovini, merjeno v dolarski protivrednosti.