Prihaja avtomobil, ki sam spoštuje omejitve hitrosti

Matej Huš

30. mar 2015 ob 09:59:31

Zdi se, da so prihodnost vozila brez voznika, h katerim konvergirajo tako IT-podjetja kot avtomobilski giganti. Elon Musk celo pravi, da bodo nekoč klasični avtomobili z voznikom prepovedani, ker so prenevarni. Taksisti, po drugi strani, se razumljivo bojijo takšne prihodnosti in protestirajo proti njej.

Razvoj pa je dvotiren. Na eni strani imamo vozila, ki so od samega začetka načrtovana za avtonomno delovanje, kjer je zelo aktiven Google, na drugi strani so klasični avtomobili, ki za zdaj dobivajo cel kup elektronskih pripomočkov in pomagal, kjer so aktivni uveljavljeni proizvajalci avtomobilov. Ford bo poleti začel prodajati prvo vozilo, ki bo s kamero samo zaznavalo prometne znake in vozniku pomagalo spoštovati hitrostne omejitve tako, da bo avtomatično upočasnilo ob znaku za omejitev.

Novosti sta pravzaprav dve - omejevalnik hitrosti in sistem za zaznavanje prometnih znakov, ki sami zase nista novosti, saj jo Fordovi modeli pa tudi druge znamke že imajo. Novost je inteligentna povezava obeh funkcij.

Omejevalnik hitrost deluje podobno kot tempomat, le da ne vzdržuje nastavljene hitrosti, temveč v normalnih pogojih onemogoča njeno prekoračitev. Kamera, ki je nameščena za vetrobranskim steklom, pa snema okolico in računalniku posreduje sliko, na kateri slednji prepozna prometne znake. Ko vozilo pripelje do omejitve hitrosti, novi ford avtomatično upočasni. Tega ne počne z zaviranjem, temveč z zmanjšanim ali prekinjenim dotokom goriva v motor, torej z "naravnim" upočasnjevanjem. Sistem opozori tudi, kadar prekoračimo hitrost pri vožnji navzdol. Tehnologija deluje med hitrostmi 30 in 190 km/h, torej je primeren za vse vrste vožnje po Evropi.

Ima zanimivo nastavitev, da lahko sistem upočasni do 5-10 km/h nad omejitvijo, s čimer izkoriščamo toleranco števca na vozilu in morebitnih radarjev. Kadar ne želimo upočasniti, pa lahko pohodimo plin do konca in vozilo bo šlo hitreje od omejitve.

Kot v številnih drugih vozil ostaja tudi funkcija zaznavanja ovir, ki ustavijo vozilo pred naletom. To je koristno tako v urbanih okoljih, ko lahko pešci neprevidno prečkajo cesto, kot tudi na avtocestah, kjer je pomembna razdalja do vozila pred nami. Napredek je poskrbel, da se takele nevšečnosti ne dogajajo več.

Trenutna tehnologija še dopušča možnost, da jo človek preglasuje. Toda prav nesreča nemškega letala je podžgala debate, ali je to smiselno. Avtomobili brez voznika bodo bržkone prvi množični izdelek, kjer bo treba poiskati konsenz, ali dokončen nadzor zaupati človeku ali algoritmu. HAL je že vedel ...