Razvija Apple avtomobil brez voznika ali ulični pogled?

Matej Huš

4. feb 2015 ob 18:30:02

V mestu Concord približno 50 kilometrov iz San Francisca so opazili avtomobil znamke Dodge Caravan, ki ima na strehi 12 kamer in vzbuja precej pozornosti. Po podatkih urada za motorna vozila je avtomobil registriran na ime Apple, kar je tako dvignilo precej prahu, češ da Apple pripravlja ulični pogled za svoje zemljevide ali pa da razvija avtomobil brez voznika. Uradnih komentarjev iz Cupertina ni.

Mnenja so deljena, a za zdaj se bolj nagibajo k razlagi, da Apple razvija avtonomni avtomobil brez voznika. Razlog je v številu kamer, ki pokrivajo vse štiri kote okrog vozila, ter v njihovi usmerjenosti. Tudi 12 kamer je malo veliko za ulični pogled, čeprav ni nemogoče. Avtomobil je tudi precej podoben Dodge Caravanu, ki je lani septembra vozil po New Yorku brez voznika. Apple sicer nima licence za preizkušanje vozil brez voznika, ki jo ima v Kaliforniji šest podjetij, a to ne predstavlja velike ovire. Prav mogoče je, da je Apple partner podjetja, ki to licenco ima.

Avtomobili brez voznika so očitno prihodnost, saj na projektu dela čedalje več podjetij. Pionir je Google, ki je tehnologijo prignal najdlje, a vrst in pristopov je več. Če se želite zgolj peljati v koloni na avtocestnem odseku, potem je Volvo to že razvil in lahko tak avtomobil dobite tu in zdaj. In če računate na taksije brez voznikov, bodo kmalu tu. Strojna oprema, ki jo potrebuje avtomobil brez voznika, je standardna in danes povsem dosegljiva. Izzivi se skrivajo v programski opremi, kjer so Applu inovacije vedno dobro šle.