Prihajajo terabajtni pametni telefoni

Matej Huš

30. jan 2019 ob 22:27:39

Samsung je pokazal prvi čip eUFS (Universal Flash Storage) s kapaciteto 1 TB, ki je namenjen vgradnji v pametne telefone. To pomeni, da se v zelo bližnji prihodnosti obetajo telefoni, ki bodo imeli kapaciteto, primerljivo s prenosnimi računalniki. Navsezadnje je to tudi pričakovano, saj že sedaj pametni telefoni hranijo več podatkov o našem življenju kot ostale elektronske naprave.

Novi čip je stlačen v klasično ohišje dimenzij 11,5 mm x 13,0 mm. V njem je 16 slojev Samsungovega 512-gigabitnega pomnilnika V-NAND. Obljubljajo bralne hitrosti do 1000 MB/s, kar je približno dvakrat več od SSD-jev pri branju zaporednih podatkov in desetkrat več od kartic microSD, ter zapis z 260 MB/s. Pri naključnem branju zmore 58.000 operacij na sekundo (IOPS), pri pisanju pa 50.000. Te vrednosti so pomembne tudi zato, ker je hitrost zapisovanja na kartice microSD doslej predstavljala ozko grlo pri video snemanju v visoki ločljivosti in velikim številom sličic na sekundo (framerate).

Samsungov trenutni prvak Galaxy Note 9 ima največ 512 GB prostora, lahko pa ga seveda razširimo s karticami microSD. Tudi iPhone XS pride do pol terabajta. Ali bo novi, terabajtni čip našel svoje mesto že v novem Galaxyju S10, ki jo bodo pokazali prihodnji mesec, bomo še videli. Govori se že! Zagotovo pa bomo že letos videli kakšen telefon, ki bo imel 1 TB prostora.