MWC: Navidezna resničnost izpod prstov HTC-ja in Valva

Matej Huš

1. mar 2015 ob 18:39:05

V Barceloni se jutri začenja Mobile World Congress, ki je že dolgo časa sejem za precej več kot le mobilno elektroniko. Kot je že v navadi, podjetja številne novosti razkrijejo že dan pred uradnim začetkom. Ena izmed nepričakovanih novosti je komplet za navidezno resničnost HTC Vive, pod katerega sta se podpisala HTC in Valve. Prototip bodo razvijalci prejeli že spomladi, končni izdelek pa pričakujemo do božične nakupovalne sezone, s čimer kani konkurenco prehiteti kar po desni.

HTC Vive se ne priključi na telefon, kot bi sklepali iz imena proizvajalca, temveč gre za polnokrven PC-jevski izdelek. Po videzu in funkcionalnosti je precej podoben Oculusu, ni pa jasno, ali bosta združljiva. O specifikacijah je bil HTC sila skop. Povedali so le, da so rešili problem krmilnika in da naprava v kompletu prinaša dodatne krmilnike, ki pokrivajo celotno sobo s 360-stopinjskim zornim kotom. Ima posebna brezžična krmilnika za sledenje položaju rok. Osveževanje slike na očalih bo 90-herčno, zvok izvrsten, več pa ne vemo.

Medtem ko je HTC zadolžen za strojni del, je za programski del pristojen Valve. HTC Vive bo podpiral Steam, ki bo sčasoma dobil podporo za navidezno resničnost. Nekateri proizvajalci iger (Dovetail, Vertigo Games, Wemo Labs in Steel Wool Games) in ponudniki drugih razvedrilnih vsebin ( Google, Lionsgate in HBO) že pripravljajo podporo.