Junija pridejo Valvovi lastni VR naočniki

Jurij Kristan

2. apr 2019 ob 18:11:40

Po včerajšnjem izpustu informacij so pri Valvu potrdili, da bodo svoje VR naočnike Index uradno predstavili 1. maja, na voljo pa naj bi bili sredi junija.

Pretekli petek je med navdušenci nad navidezno resničnostjo završalo, saj jih je Valve podražil z mini najavico naočnikov Index: njihovo sliko in dvoumnim datumom "maj 2019". Po zaslugi sposobnih zaposlenih, ki so včeraj po nesreči na splet vrgli še nedokončano prodajno stran tega sistema, pa sedaj dejansko vemo, kaj lahko maja pričakujemo. Valvov Doug Lombardi je v odgovoru na leak pojasnil, da za 1. maj pripravljajo podrobno najavo Indexa in odprtje prednaročil, medtem ko naj bi prvi kupci izdelke prejeli 15. junija - če bo šlo vse po sreči. O ceni ni povedal še ničesar, je pa potrdil, da je večina pobeglih tehničnih podatkov resnična.

Z analizo slik in izpustov se da izluščiti, da bo Index za orientacijo v prostoru uporabljal zunanje IR satelite, tako kot Vive. S tem v zvezi je zanimivo, da bo imel na sprednji strani dve kamerici, ki bosta tam verjetno za passthrough in obogateno resničnost. O zaslonu je znanega zelo malo, naj bi pa omogočal zorni kot 135 stopinj, kar je več kot Rift in Vive. Gibalni kontrolerji Knuckles so dobili novo dolgočasno ime Valve Index Controllers in pridejo poleg; bo pa možno naočnike kupiti tudi same zase, kar pomeni, da bodo bržkone kompatibilni z vso obstoječo periferijo za Vive. Kabel bo šel v vtičnici USB 3.0 in DisplayPort 1.2. Zanimiv je še vključek dveh tesnilnih oblog različnih velikosti za uporabnikov obraz in pa zunanje slušalke.

Novica je tako za Ventile kot VR področje kar velika stvar. Podjetje je bilo sicer v tem oziru že doslej pomemben igralec, toda predvsem kot imetnik programske platforme Steam VR, medtem ko čisto svojih očal ni imelo, saj se je zanje povezalo s HTCjem, kjer so napravili Vive. A iz pokukov v skrivnostni Valvov hardverski laboratorij je bilo jasno, da inženirji delajo tudi v smeri lastnih naočnikov, medtem ko so kontrolerje Knuckles itak napovedovali že tri leta. Dejanski prihod Indexa pomeni, da Valve v resnici verjame v nadaljnji razvoj navidezne resničnosti. V tem oziru igričarje verjetno še najbolj zanima, kaj stoji za tremi domnevnimi še nenajavljenimi projekti VR iger pri Ventilih - če se izkaže, da bosta Half-Life 3 ali Portal 3 samo za VR, bo verjetno treba na vrtu izkopati jedrski bunker.