HTC s mesečno naročnino za VR platformo napada virtualne milijone

Iztok Hočevar

3. apr 2017 ob 16:48:03

V sredo bo minilo leto dni odkar je luč sveta ugledal HTCjev virtualni set za PC Vive. Kitajski velikan bo ob obletnici vsem uporabnikom ponudil novo platformo za Vive poimenovano Viveport, prek katere bodo dostopne vsebine za virtualni svet. Uporabniki bodo v zameno za sedem dolarjev na mesec dobili vsak mesec pet iger ali aplikacij za Vive, ki jih bodo lahko uporabljali, dokler bodo naročniki. Ob splavitvi bo na Viveportu na voljo le 50 iger in aplikacij, vendar Kitajci obljubljajo, da bo število skozi čas zraslo.

Do sedaj so ponosni lastniki Viva igre in druge aplikacije dobili prek digitalne platforme Steam podjetja Valve. Ta je namreč razvil operacijski sistem SteamVR, ki ga uporablja tudi Vive. Na Steamu je zaenkrat za kitajsko virtualno resničnost na voljo več kot 1500 iger in aplikacij.

Velike ambicije

HTC se je razvoja lastne platforme seveda lotil zaradi večjih prihodkov. Platforma bo namreč odprta vsem razvijalcem, Kitajci pa si bodo odrezali 40-odstotni kos pogače od vsake prodane igre ali aplikacije. HTC do konca leta pričakuje vsaj 250 tisoč naročnikov na Viveport. Uradno sicer ni znano, koliko Viveov je HTC do sedaj prodal. Analitiki sicer ocenjujejo, da je nove lastnike v zadnjem letu našlo približno pol milijona Viveov. Analitiki pa so ob najavi HTCja tudi dodali, da je podjetje sprejelo pravilno odločitev. Predvsem iz vidika težav, ki jih ima trenutni paradni konj virtualne resničnost Facebookov Oculus rift.