Britanci dosegli 1 Tb/s prek 5G

Matej Huš

24. feb 2015 ob 18:52:33

Raziskovalni z Univerze v Surreyju so v laboratoriju dosegli hitrost brezžičnega prenosa podatkov 1 Tb/s na tehnologiji, ki bi lahko postala 5G. Čeprav nova generacija podatkovnega prenosa po mobilnih omrežjih še ni standardizirana, podjetja po celem svetu že preizkušajo nove možnosti. Samsung je na primer dosegel 5 Gb/s, Japonci pa še dvakrat več. Estonci kanijo do leta 2020 hitrost še podeseteriti.

Britanci so dosegli 1 Tb/s, a je treba takoj povedati, da gre za laboratorijski test, medtem ko sta Samsungov in japonski rezultat iz realnega sveta. V SUrreyju so podatke pošiljali na razdalji 100 metrov v delu spektra okrog 100 MHz, kaj več pa niso povedali. Dodali so še, da preizkuse izven laboratorijskega okolja pričakujemo v letih 2016-2017, prve predstavitve javnosti pa leta 2018. To je še vedno zelo kmalu, če upoštevamo, da konkurenca načrtuje komercialno uporabo po letu 2020.

Direktor 5G Innovation Centra Rahim Tafazolli, v okviru katerega deluje tudi Univerza v Surreyju, pojasnjuje, da sta glavna izziva stabilnost in zakasnitve. Čeprav sploh še ni jasno, za katere potrebe razvijajo standard, ki bo moral držati od leta 2020 pa vsaj do 2030, saj nihče ne ve, katere aplikacije bodo tedaj aktualne, je pomembno zagotoviti stabilnost povezav in latence pod milisekundo. Šele tedaj bo 5G prinesel resnično kvalitativni preskok v primerjavi s 4G.