V Nemčiji do leta 2018 vsem 50-megabitni internet

Matej Huš

10. sep 2015 ob 10:19:53

Nemško ministrstvo za promet in digitalno infrastrukturo je najavilo 2,7 milijarde evrov težak razvojni program, s katerim želijo do leta 2018 vsem Nemcem zagotoviti širokopasovni dostop do interneta vsaj s hitrostjo 50 megabitov na sekundo. Trenutno ima vsaj tako hitro povezavo že 68,7 odstotka nemških gospodinjstev, manjkajo pa področja, kjer je gradnja omrežij ekonomsko manj upravičena.

Na področju teh tako imenovanih belih lis, ki so jih operaterji zaradi ocenjene neekonomičnosti izpustili, bodo sedaj omrežja lahko postavili na dva načina. Po modelu lukenj v ekonomičnosti (Wirtschaftlichkeitslückenmodell) bo lokalna skupnost zakrpala luknjo v pokritosti, ki jo je pustilo telekomunikacijsko podjetje. Po drugem modelu (Betreibermodell) pa bo lokalna skupnost financirala izgradnjo neosvetljenih vlaken, ki jih bodo potem odstopili v najem telekomunikacijskim podjetjem. Mogoča bo tudi kombinacija pristopov.

V okviru napovedanega programa bo posameznih projekt iz zveznega proračuna lahko prejel do 50-odstotno sofinanciranje, še do 40 odstotkov pa bodo lahko zagotovile zvezne dežele iz svojih razvojih programov. Lokalna skupnost bo torej v najboljšem primeru morala zagotoviti 10 odstotkov sredstev za izgradnjo širokopasovne infrastrukture.

V Sloveniji se je na podoben način gradilo omrežje na manj gosto poseljenih območjih v okviru programov GOŠO 1 in GOŠO 2. V okviru GOŠO 1 (Gradnja odprtega širokopasovnega omrežja) so zgradili 16.000 priključkov, v GOŠO 2 pa še 14.000, za kar so porabili približno 100 milijonov evrov. Večino je prispevala EU, nekaj pa občine in nekaj končni uporabniki.