Japonci testirajo 5G

Matej Huš

13. maj 2014 ob 11:01:19

Sicer naslednji standard mobilne telefonije (5G) še ni dorečen in standardiziran, a proizvajalci že preizkušajo različne načine, kako prek mobilnih omrežij prenesti še več podatkov še hitreje, kot gre to po današnjih. Japonski mobilni operater NTT DOCOMO je že najavil, da v mestu Yokosuka preizkušajo prenos podatkov po mobilnem omrežju s hitrostmi nad 10 gigabitov na sekundo.

V ta namen uporabljajo frekvenčni pas okrog 15 GHz. Tehnologijo je razvil Ericsson in naj bi delovala v več frekvenčnih pasovih. To je pomembno iz več razlogov. Prvi je zasedenost spektra, ki je v različnih državah po svetu različna; v Evropi je na primer precejšen del omenjenih frekvenc že dodeljen. Drugi razlog pa je pokritost, saj višje frekvence pomenijo sicer višjo hitrost prenosa podatkov, a hkrati nižji domet in slabšo pokritost. Zato testirajo še celo kopico drugih frekvenčnih območij, v območju 3-78 GHz, kjer sodelujejo še Alcatel-Lucent, Fujitsu, NEC, Samsung in Nokia.

Japonska ni edina, ki preizkuša variante za 5G. Lani so to že počeli Korejci, Nemci pa so svoje rekorde postavljali v bolj ekstremnih pogojih (in zato niso neposredni uporabni za 5G). Korejski operater SK Telecom je letos najavil investicije v višini 1,5 milijarde dolarjev do leta 2020 za razvoj 5G.

Kdaj bo 5G zaživel, je veliko vprašanje. Japonski in korejski operaterji ter proizvajalci pravijo, da ga lahko optimistično pričakujemo nekje med leti 2018-2020. Pri nas pa bomo morali še prej dobiti 4G.