Nalepka, ki pomnoži vrednost izdelka s celoštevilskim faktorjem

Matej Huš

19. feb 2015 ob 23:09:34

Že od nekdaj velja, da morate na izdelek zgolj nalepiti oznako o primernosti za avdiofile in že boste njegovo vrednost vsaj podvojili. Saj veste, pozlačeni kontakti, posebej oklopljeni kabli itd. Medtem ko je pri analognem prenosu signala to vsaj teoretično utemeljeno, je pri digitalni reprodukciji smiselnost tega početja zelo vprašljiva. A dokler ljudje kupujejo, bodo seveda prodajalci z veseljem molzli svojo kravo molznico. Primer je kartica microSD.

Sony prodaja kartico microSDXC SR-64HXA s kapaciteto 64 GB za 150 dolarjev, kar je približno trikrat več kot znaša normalna cena za tak izdelek. Tako ceno si je prislužila z napisom For Premium Sound, ki se bohoti na kartici, in Sonyjeva zagotovila, da kartica proizvaja manj električnega šuma pri branju podatkov. Kako se bo zadeva prijela, ni jasno niti Sonyju, saj so za Wall Street Journal priznali, da ne vedo, kakšen bo trg za novo kartico. Začeli bodo na Japonskem prihodnji mesec.

To je še sprejemljivo v primerjavi s kablom za ethernet, ki stane 10.000 dolarjev. Ne, ne gre za napako pri decimalnem ločilu v prevodu, ampak AudioQuest dejansko prodaja kabel po imenu Diamond za deset tisočakov, ki naj bi pripomogel k boljši reprodukciji zvoka. Mimogrede naj bi zmogel še 100 Gb/s na razdalji 100 metrov, kar je pri trenutni tehnologiji za domačo rabo nemogoče.

To seveda nista edina tovrstna izdelka, le najnovejša. Vse kaže, da trg tudi za takšne izdelke obstaja.