Windows Phone 8.1 že kmalu, tudi na novih telefonih

Primož Resman

5. apr 2014 ob 19:34:45

Na otvoritveni predstavitvi konference Build je bilo rečeno, da Windows Phone 8.1 na obstoječe telefone prihaja v prihajajočih mesecih, torej do poletja. Za običajne uporabnike je to popolnoma v redu, a očitno obstaja način, da ga dobite nekoliko prej. Načeloma že 14. aprila. Takrat bodo namreč na voljo prve izdaje za razvijalce, da bodo lahko svoje aplikacije pripravili za delovanje z vsemi novostmi, ki jih paket Windows Phone 8.1 prinaša. Čeprav je namenjen za razvijalce, bodo dostop do nadgradnje imeli prav vsi uporabniki Windows Phone 8 s pomočjo namenske aplikacije, ki omogoči prenos svežih popravkov - enako je bilo že s tretjim paketom popravkov za Windows Phone 8 Update 3. Nekoliko podrobnejša navodila so na voljo tukaj.

Vse kaže, da bo z Windows Phone 8.1 Microsoft doživel nekoliko osvežitve na področju svojih partnerjev, saj razen Nokie zadnje čase praktično ni bilo aktivnosti na področju novih mobilnikov. Nekoliko bolj aktivna naj bi postala tako HTC kot Samsung, Huawei, LG, Lenovo in mnogi drugi so še vedno na seznamu, medtem ko je Microsoft dobil nova partnerja, Prestigio in Micromax. Slednji ima kar 16-odstotni delež med proizvajalci v Indiji. Rastoči trgi, kot je prav Indija, znajo biti pomembni za manjše igralce, kot je na področju mobilnih operacijskih sistemov prav Microsoft.

V vsakem primeru je že mogoče predstaviti trojico novih mobilnikov, ki bodo že ob začetku prodaje imeli nameščen Windows Phone 8.1 Gre za dve Nokii, Lumio 930 in 630, ter Samsungov Ativ SE. Lumia 630 je cenovno nekoliko ugodnejši mobilnik, ki ima za Nokio običajno polikarbonatno ohišje, zaslon je 4,5-palčen z ločljivostjo 854 x 480 pik, vse skupaj pa poganja štirijedrni Snapdragon 400 z 1,2 GHz, 512 MB pomnilnika in 8 GB pomnilnika za hrambo podatkov (na voljo je še reža za kartico microSD). Fotoaparat ima za zajem slike na voljo 5 milijonov točk, medtem ko nima bliskavice. Na voljo je tudi izvedba s podporo dvema karticama SIM. Slednja je izvedena odlično, saj sta na voljo ločeni aplikaciji za telefoniranje in sporočila SMS, ki se obarvata v ločeno barvo, odvisno od povezanosti s posamezno kartico, SMS-e je možno združiti v enoten nabiralnik, omogočeno pa je celo izbiranje privzete kartice za klicanje oz. pošiljanje sporočil pri posameznem kontaktu. Na voljo je še Lumia 635, ki doda podporo za omrežja LTE.

Samsungov Ativ SE je po drui strani nekaj povsem drugega, gre za njihov Galaxy S med mobilniki z Windows Phone. Zaslon je 5-palčen z ločljivostjo 1920 x 1080 pik, uporabljen je 2,3 GHz štirijedrni procesor, najverjetneje Snapdragon 800, delovnega pomnilnika je 2 GB, pomnilnika za podatke 16 GB (z režo za kartico microSD), baterija ima kapaciteto 2600 mAh, fotoaparat ima 13 Mpix, itd. Gre torej za lep nabor specifikacij, ki pa niso tako dobro podprte s Samsungovimi aplikacijami, kot na Androidu. IR oddajnik so sicer podprli z aplikacijo za upravljanje s televizorji in podobnimi napravami, podprt je t.i. Ativ Beam, ki deluje z drugimi Samsungi prek NFC-ja, tako telefoni kot tablicami, četudi na njih teče Android, s čimer je nabor dodatkov zaključen.

Z vidika specifikacij je Lumia 930 nadvse podobna Ativ SE, saj uporablja zaslon enakih dimenzij, procesor Snapdragon 800 z 2,2 GHz in enako količino delovnega pomnilnika, a gre za še bolje izdelan mobilnik. Gre za GSM različico za Verizon izdelane Lumie Icon, torej opazimo kovinski okvir s polikarbonatom na zadnji strani, pomnilnika za hrambo podatkov je 32 GB brez razširitvene reže, kot se za najzmogljivejše Lumie spodobi pa opazimo še zmogljiv fotoaparat, PureView z 20 milijoni točk. Na voljo je še brezžično polnjenje po standardu Qi. Gre torej za najboljši telefon, ki ga je možna izdelati Nokia, oz. kar za najboljši telefon, na katerem teče Windows Phone. S tem je Lumia 930 resna konkurenca Applovemu iPhonu, HTC One, Samsungovemu Galaxy S5 in podobnim konkurentom s samega vrha ponudbe.

Obe Nokii, kot običajno, prihajata v naboru živih barv (v primeru dvojčka 630/635 so ohišja hitro zamenljiva, kar da dostop do kartic SIM in microSD ter do baterije) ter uporabljata navigacijske gumbe na zaslonu, po vzoru nekateirh modelov z Androidom. Podpora tem je tudi ena izmed novosti Windows Phone 8.1