Galaxy S6 pride naslednji mesec z ukrivljenim zaslonom

Matej Huš

11. feb 2015 ob 20:37:33

Nov Samsungov pametni telefon iz serije Galaxy bo izšel prihodnji mesec, in to v dveh verzijah. Po poročanju Bloomberga, ki je običajno precej dobro in pravilno obveščen, bo ena verzija S6 imela zaslon, ki se bo raztezal čez tri stranice. Torej, zaslon bo s sprednje strani napet še čez levi in desni rob. Drugi model bo imel klasičen 5,1-palčni zaslon.

Uradna predstavitev obeh modelov bo prihodnji mesec na sejmu Mobile World Congress v Španiji. Vemo tudi to, da bosta imela nov procesor, ki bo bržkone osemjedrni (ne Qualcomm Snapdragon 810), ter kovinsko ohišje, kaj več pa ni znanega. To ne bo prvi Samsungov telefon, ki ima neraven zaslon. Lani so izdali Galaxy Note Edge, ki ima zaslon napet čez en rob. Korak dlje bodo storili, ker so v to pravzaprav prisiljeni.

Apple namreč s svojimi iPhoni neustavljivo dirja in Samsungu odžira tržni delež. Minuli mesec je Samsung ob razgrniti poslovnih rezultatov, ki so postregli z zmanjšanjem dobička, razkril tudi padanje tržnega deleža. V enem letu je padel z 29 odstotkov na 20 odstotkov, Apple pa je z 19,9 odstotka pravzaprav oddaljen manj, kot znaša statistična napaka. Ukrivljeni zasloni so novost, ki je Apple še nima, in utegne Samsung potegniti naprej. Seveda pa Samsung ni niti edini niti prvi, ki se česa takšnega domislil. Že leta 2013 je LG pokazal G Flex, kjer je logika sicer drugačna, saj je upognjen celotni telefon, medtem ko ima Samsung čez vogal napet zaslon na sicer ravnem zaslonu. Samsung pa ima preglavice tudi s kitajskima Lenovo in Xiaomi, ki se zlasti na Kitajskem odlično prodajata.

Več bo znanega na novinarski konferenci 1. marca.