Samsungove novosti: Galaxy Note 4, Note Edge, Gear S, Gear VR

Matej Huš

4. sep 2014 ob 09:40:42

Tudi Samsung je na predvečer berlinskega sejma IFA pokazal nekaj novosti, ki jih lahko pričakujemo letošnjo jesen. Na prvem mestu je gotovo nova tablica Galaxy Note 4, ki se od predhodnika Galaxy Note 3 na prvi pogled ne razlikuje. Pa tudi na drugi pogled razlik ni kaj dosti drugače.

Zaslon je enako velik (5,7 palcev diagonale) in oblikovanje je enako, le aluminij je po novem na robovih namesto plastike. Zadnja stranica ostaja plastična. Zaslon vseeno zmore nekaj več, saj podpira ločljivost 2560 x 1440 (prej 1920 x 1080), a to je dvorezen meč, saj skrajšuje avtonomijo. Baterija namreč ni praktično nič zmogljivejša (3220 namesto 3200 mAh), le funkcijo hitrega polnjenja ima, s katero se do polovice napolni v pol ure. V notranjosti najdemo Snapdragon 805 z 2,7 GHz, 3 GB pomnilnika, 32 GB prostora, fotoaparat s 16 milijoni točk in grafiko Adreno 420. Podpira vse mogoče standarde povezav: WiFi, WiFi Direct, NFC, Bluetooth 4.0, GPS, DLNA, MHL. Vse skupaj poganja Android 4.4 KitKat. Note 4 je torej malo (ampak res malo) hitrejši in požrešnejši od verzije 3, sicer pa gre za evolucijo in ne revolucijo. Ker pričakujemo ceno okrog 600 dolarjev, je nakup leto dni starega predhodnika še kako smiseln.

O pametni uri Gear S smo že obširno pisali pred dnevi, zato je ne bomo še enkrat predstavljati. Gear VR pa je kljub podobnemu imenu povsem druga žival. Note 4 lahko opravlja še povsem drugačno funkcijo, če ga spojimo z Oculusom. Gear VR (kar je okrajšava za navidezno resničnost, virtual reality) je kombinacija Galaxy Note 4 s trakovi, pasovi in dodatnimi lečami, da ga lahko namestimo pred oči in se pogreznemo v svet navidezne resničnosti. Za razliko od Oculusovega Rifta ne potrebuje nobenih dodatnih kablov ali strojne opreme, saj vse opravi kar Galaxy Note 4. Programsko opremo, ki jo uporablja za delovanje, pa je prispeval Oculus. S tem je Samsung prehitel Google in Oculus, upajmo pa, da ni prehitel tudi uporabnikov in današnjega zeitgeista. Naprava ima sicer še nekaj porodnih težav, ki pa pestijo vse komplete za pričaranje navidezne resničnosti.

Zelo zanimiva naprava pa je Note Edge, ki ima 5,6-palčni zaslon (ločljivost 2560 x 1600), kot namiguje ime, napet čez desni rob. Programska oprema ta del zaslona, ki se ukrivlja čez rob, obravnava ločeno. Tam se lahko prikazujejo kakšne bližnjice in povzetki, če aplikacija uporabi poseben Samsungov SDK, a se to prekriva z glavnimi aplikacijami. Samsung tu domače naloge ni opravil najbolje. V notranjosti nič pretresljivega: štirijedrni Snapdragon 805 (2,7 GHz), 3 GB pomnilnika, 32 GB prostora, kamera s 16 milijoni točk ter baterija s 3000 mAh. O ceni in dobavljivosti ni podatkov.