Windows 10 bo nared junija

Matej Huš

10. feb 2015 ob 22:47:12

Microsoftov prihajajoč operacijski sistem Windows 10 bo nared (RTM) v mesecu juniju, trdijo na spletni strani Neowin. Napovedani datuma izida se sicer lahko še zamakne, a Microsoft naj bi bil zelo resen pri trenutnem načrtu, vsekakor pa bomo Windows 10 dobili še letos. S tem se Microsoft odmika od tradicionalnega avgustovskega datuma izida, ki je veljal od Viste dalje. S premikom na zgodnejši datum želijo uloviti tudi kupce novih računalnikov na začetku šolskega leta, ki so jih ob RTM-verziji avgusta zamudili.

Ko Microsoft pripravi končno verzijo operacijskega sistema (release to manufacturing, RTM), jo pošlje proizvajalcem strojne opreme, ki prilagodijo in sestavijo računalnike zanjo. V prosto prodajo (general availability) potem pride dva do tri mesece pozneje. Junijski datum izida pomeni, da ciljajo na začetek septembra. Kot je že v navadi, so se v Redmondu modro vzdržali uradnih izjav, tako da jih ne moremo kriviti, če bo Windows 10 prispel malce pozneje. Če pomislimo, da je Windows 8 kot tehnični predogled prispel februarja in je potem izšel avgusta, bi se z malce hitenja dokončanje Windows 10, katerega predogled smo dobili januarja, lahko celo izšlo za junij.

Omenimo še, da je Microsoft zaščitil blagovno znamko Windows 365. Po zgledu Office 365 to pomeni, da bomo dobili tudi naročniško verzijo Windows, ki jo bo Microsoft v zameno mesečno plačilo redno posodabljal in omogočal avtomatsko izdelavo varnostnih kopij. Spomnimo, da so Office 365 zaščitili sredi leta 2011, prvo verzijo smo dobili junija tistega leta, razširjeni program pa januarja 2013. Torej se lahko Windows 365 nadejamo kmalu. Nekoliko nejasna je le trditev, da si že Windows 10 predstavljajo kot storitev in ne kot izdelek - kaj neki bo potem Windows 365?